LIFESTYLE Żywienie

Świąteczny deser przy kawie

Świąteczny deser przy kawie
Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z

Data publikacji: 2018-12-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Świąteczny deser przy kawie
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas.

Świąteczny deser przy kawie LIFESTYLE, Żywienie - Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas.

Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas. Gorączka zakupów, przygotowań, czy poszukiwania prezentów pochłaniają bez reszty, by przy Wigilijnym stole zasiąść w gronie najbliższych przy tradycyjnych polskich potrawach. Co dla tych, którzy chcą wprowadzić powiew świeżości do świątecznych wypieków, a zarazem zaoszczędzić odrobinę czasu? Z pomocą przychodzi marka Debic, która działa w branży gastronomicznej, kierując swoją ofertę dla profesjonalistów. Wszystkie produkty zostały opracowane z myślą o codziennym środowisku ich pracy, dlatego mają one za zadanie ułatwiać ją każdego dnia. W codziennej pracy w branży cukierniczej widzę jak ważną rolę odgrywają najwyższej jakości surowce stosowane w produkcji. Produkty takie jak śmietanka i masło to podstawa codziennej kreacji wykonywania receptur. Bez tych surowców trudno wyobrazić sobie stworzenia dobrej jakości wyrobów cukierniczych. – mówi Michał Doroszkiewicz, Ambasador marki Debic. Dlatego też, doskonałym pomysłem na świąteczny deser przy kawie będzie Kremówka – Millefeuille Vanille autorstwa Michała Doroszkiewicza, właściciela doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab. Wieloletniego wykładowcy w Akademii Zeelandia. Obecnie Ambasadora marki Debic. Polskiego reprezentant Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.   Kremówka – Millefeuille Vanille Przepis na 12 osób CIASTO FRANCUSKIE 500 g mąki T 500 250 g wody 10 g soli 500 g masła 82% Debic Croissant   Przygotowanie ciasta francuskiego: 1. Ciasto i masło powinno mieć podobną temperaturę ok. 10°C. 2. Rozwałkować masło do podobnej grubości. 3. Rozprowadzić masło na 2/3 powierzchni ciasta. 4. Ciasto złożyć na 3 części. 5. Powtórzyć proces wałkowania trzy razy, składając ciasto na 4 części. 7. Obrócić ciasto o 90° po każdym złożeniu. 8. Zawinąć ciasto szczelnie w folię i schłodzić do 0-4 ° C. Odczekać min. 2 godziny.   Proces pieczenia: 1.         Rozwałkować ciasto do grubości 4mm. 2.         Odkroić kawałek wielkości  65 cm x  45 cm. 3.         Posypać powierzchnię cukrem pudrem i piec w 180°C. 4.   Po upływie 10 minut, przykryć powierzchnię ciasta pergaminem i blachą do pieczenia (przygnieść ciasto). 5. Piec ok. 30 minut.   Crème pâtissière 350 g mleka 2% 70 g żółtek 70 g cukru kryształu 50 g skrobi kukurydzianej 1 laska wanilii 90g  masła tradycyjnego Debic 82% (16-18°C)   Przygotowanie: 1. Podgrzać mleko z laską wanilii do 80°C. 2. Zmieszać żółtka, cukier kryształ i skrobię do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Połączyć z podgrzanym mlekiem. 4. Podgrzewać aż zgęstnieje. 5. Dodać mleko. 6. Ostudzić. 7. Zmieszać z masłem o temperaturze 16-18°C. 700 g śmietanki Debic Stand & Overrun   OSTATECZNA KOMPOZYCJA: 1. Przygotować wypieczone spody z ciasta francuskiego o wym. 30 x 20 cm. 2. Podzielić na dwie góry do ciasta. 3. Rozprowadzić crème pâtissière na spodzie ciasta. 4. Położyć warstwę ubitej Debic Stand & Overrun. 5. Przykryć górą, delikatnie przygnieść. 6. Udekorować ubitą Debic Stand & Overrun, posypać cukrem pudrem. 7. Ozdobić świeżymi owocami, laskami z czekolady i złotymi płatkami.     *** Debic – producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych. Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie  w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).  

A to już wiesz?  3 przepisy na błyskawiczne i pożywne sałatki

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Świąteczny deser przy kawie LIFESTYLE, Żywienie - Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy