Data publikacji: 2016-12-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Sylwestrowe menu dla każdego!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór.
Udany Sylwester w polskim wydaniu? Dla wielu to taki spod znaku dobrego smaku. Oto przepisy na pyszne i proste przekąski, które z pewnością przypadną do gustu wszystkim gościom w ten wyjątkowy, pełen wrażeń wieczór. Frytki na zdrowo Zapomnijmy o standardowych, słonych i niezdrowych chipsach czy paluszkach. Przyrządźmy przekąski sami. W cienkie plasterki pokrójmy warzywa np. słodką marchew oraz bataty i wstawmy je do piekarnika na kilka minut. Dzięki temu w krótkim czasie mamy gotowe chrupiące i zdrowe frytki. Z czym smakują najlepiej? Proponujemy dipy na bazie naturalnych składników – Sos ziołowy oraz Grecki sos tzatziki. Kuszące koperty szpinakowe Wielbicieli ciasta francuskiego nie brakuje. Stwórzmy zatem prostą w przygotowaniu, a zarazem pyszną propozycję, która trafi w gusta większości naszych gości. Przekąska w formie koperty, której sekretem jest aromatyczny farsz na bazie szpinaku i serka wiejskiego to oryginalny pomysł na urozmaicenie sylwestrowego menu. Słodkości mile widziane Skąd wziąć tyle energii, by pozostać na sylwestrowym parkiecie aż do białego rana? Jest tylko jedna odpowiedź – czekolada. Dzięki zawartej w niej fenylotylaminie pobudza się w naszym organizmie produkcja endorfin, czyli hormonu szczęścia. Wyłożenie na stół kilku tabliczek czekolady byłoby zbyt proste, ale już własnoręcznie przygotowane Domowe trufle piernikowe na długo pozostaną w pamięci gości. Sylwestrowe menu – przepisy: Sos ziołowy Składniki: – Jogurt typu greckiego naturalny ,,Piątnica” 200g – majonez 3 łyżki – koperek świeży ½ pęczka – natka pietruszki ½ pęczka – bazylia świeża ½ pęczka – zioła prowansalskie 1 łyżeczka – czosnek 1 ząbek – sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Jogurt dokładnie połączyć z majonezem, dodać pokrojony koperek, natkę pietruszki i bazylię. Dodać również wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem ziołowym i pieprzem czarnym. Całość dokładnie wymieszać. Grecki sos tzatziki Składniki: – jogurt typu greckiego naturalny „Piątnica” 150g 2 szt. – ogórek świeży 300g – koperek 1 średni pęczek – czosnek 4 ząbki – sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Ogórki umyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Posolić, wymieszać i odstawić na 15 minut. Gdy ogórki puszczą sok, dokładnie je odcisnąć i dodać do jogurtu, sok wylać. Dodać również pokrojony koperek, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i szczyptę cukru do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Koperty szpinakowe Składniki: – Masło Ekstra ,,Piątnica” 1 łyżka – szpinak mrożony 500g – czosnek 2 ząbki – Śmietanka 30% „Piątnica” 2 łyżki – sól, pieprz do smaku – Serek wiejski 200g „Piątnica” 1szt. – ciasto francuskie 1 opakowanie – jajko 1szt. Wykonanie: Szpinak rozmrozić, umieścić w garnku i gotować (często mieszając), aż do momentu wyparowania nadmiaru wody. Następnie dodać masło, śmietankę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Gdy szpinak wystygnie, dodać serek wiejski odsączony z powstałego na górze płynu i dokładnie wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie wycinać równe kwadraty. Na środek każdego nałożyć łyżkę farszu szpinakowego i tworzyć koperty, sklejając rogi ciasta francuskiego na środku. Na koniec posmarować koperty roztrzepanym jajkiem i piec w rozgrzanym do 180st.C piekarniku na złoty kolor ok. 25 minut. Domowe trufle piernikowe Składniki: – 150 ml Śmietanki 42% OSM Piątnica – 2 tabliczki gorzkiej czekolady – szczypta soli – starta skórka z jednej pomarańczy – 50 g łuskanych orzechów włoskich – płaska łyżeczka przyprawy piernikowej – kakao lub wiórki kokosowe – 50 ml rumu Wykonanie: Najpierw rozpuszczamy czekoladę w śmietance. Podgrzewamy ją w garnku na wolnym ogniu, często mieszając. Do masy dodajemy następnie szczyptę soli, startą na tarce na drobnym oczku skórkę pomarańczową i drobno posiekane orzechy włoskie. Wsypujemy przyprawę do pierników i wlewamy rum. Całość dokładnie mieszamy i po zdjęciu z ognia wstawiamy do lodówki do czasu, aż zgęstnieje. Z zastygłej masy formujemy kulki, obtaczamy w kakao albo w wiórkach kokosowych i podajemy do kawy. Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie