LIFESTYLE Żywienie

Szparagowy zawrót głowy

Szparagowy zawrót głowy
Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i

Data publikacji: 2018-05-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Szparagowy zawrót głowy
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.

Szparagowy zawrót głowy LIFESTYLE, Żywienie - Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.

Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością. Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, np. Tymianek Appetita lub Gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu.   Makaron ze szparagami i pieczarkami Składniki: 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle mała cukinia pęczek zielonych szparagów pół małej czerwonej cebuli 6-7 pieczarek 100 g twardego sera np. parmezan pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita szczypta Gałki muszkatołowej Appetita sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku 4 łyżki oliwy lub masła   Sposób przygotowania: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem.   Smacznego!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Szparagowy zawrót głowy LIFESTYLE, Żywienie - Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

A to już wiesz?  Nowość! „Pyszna frajda!” - jedyna na rynku Oranżada Hellena Pouch ze słomką

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy