Data publikacji: 2018-05-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Szparagowy zawrót głowy
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Zielone szparagi to hit każdej wiosny. Sezon na te charakterystyczne warzywa trwa zazwyczaj od marca do końca czerwca. Podaje się je jako przystawkę – owinięte szynką parmeńską lub dodatek do głównego dania – upieczone z odrobiną soli i oliwy.
Tworzą wyśmienitą bazę zup, kremów, zapiekanek oraz sałatek. Szparagi uwielbiają towarzystwo jajek, makaronu czy sosu holenderskiego, które doskonale kontrastują z ich chrupkością. Pomysłów na przyrządzenie tych warzyw jest wiele. Wystarczy jedynie odrobina wolnego czasu i kreatywności. Przydadzą się również aromatyczne zioła i przyprawy, np. Tymianek Appetita lub Gałka muszkatołowa Appetita, które nadadzą szparagom niezwykłego smaku i aromatu. Makaron ze szparagami i pieczarkami Składniki: 250 g makaronu spaghetti lub tagliatelle mała cukinia pęczek zielonych szparagów pół małej czerwonej cebuli 6-7 pieczarek 100 g twardego sera np. parmezan pół łyżeczki Czosnku granulowanego Appetita szczypta Gałki muszkatołowej Appetita sól i Pieprz biały mielony Appetita do smaku 4 łyżki oliwy lub masła Sposób przygotowania: Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie pokrój cukinię i pieczarki w cienkie paski, a także zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki. Odłam twarde końce szparagów i pokrój je w ok. 4 cm kawałki. Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż drobno posiekana cebulę. Po chwili dodaj do niej cukinię, pieczarki i szparagi. Dopraw warzywa solą, czosnkiem, gałką muszkatołową i pieprzem. Przykryj patelnię pokrywką i duś całość kilka minut do miękkości szparagów. Gdy warzywa będą gotowe, dodaj do nich makaron i starty ser (zostaw go trochę do posypania dania na talerzu). Wymieszaj delikatnie aż do połączenia wszystkich składników. Gotowe danie przełóż na talerze i posyp startym serem. Smacznego!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie