Data publikacji: 2019-07-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Tak dobre, że aż się zatrzęsiesz! Sprawdzone przepisy na desery z wykorzystaniem
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś, aż odstawiona do schłodzenia galaretka będzie wreszcie gotowa do zjedzenia. Dziś już nie musisz co kwadrans uchylać drzwi lodówki i potrząsać pucharkiem – wymarzoną galaretkę przygotujesz w zaledwie godzinę (…)

W dzieciństwie z utęsknieniem czekałeś, aż odstawiona do schłodzenia galaretka będzie wreszcie gotowa do zjedzenia. Dziś już nie musisz co kwadrans uchylać drzwi lodówki i potrząsać pucharkiem – wymarzoną galaretkę przygotujesz w zaledwie godzinę! Co zrobić z tym dodatkowym czasem? Dać się ponieść kulinarnej fantazji i stworzyć desery, na widok których twoi bliscy zadygotają z radości. Galaretka z ananasem z kremem śmietankowo-orzechowym Ananas potrafi wzbudzić niemałe kontrowersje – zwłaszcza gdy wykorzystywany jest w daniach wytrawnych. Na szczęście w tym deserze poczuje się jak w domu! Subtelna, orzechowa oprawa podkreśli tropikalny smak tego gruboskórnego owocu. Składniki: GALARETKA: 1 opakowanie galaretki deserowej smak pomarańczy i moreli Delecta 375 ml wody 200 g ananasa świeżego lub z puszki KREM: 200 g śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka masła orzechowego DEKORACJA: 1 opakowanie dowolnej posypki Decorada czekoladowe lub galaretkowe serduszka Przygotowanie: Ananasa kroimy w kostkę. Następnie rozpuszczamy galaretkę w gorącej wodzie i rozlewamy do pucharków, a do środka wkładamy ananasa. Deser odstawiamy do lodówki do stężenia na godzinę. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, do której dodajemy cukier puder, masło orzechowe i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Krem wykładamy na wierzch każdej z galaretek i posypujemy dowolną posypką. Wykańczamy galaretkowymi lub czekoladowymi serduszkami i gotowe! Galaretka z panna cottą i chrustem migdałowym Kolejny dowód na to, że deser może być jednocześnie dygocący i… chrupiący. Lekko skarmelizowany chrust migdałowy to tylko wstęp dla ponadczasowego połączenia soczystej galaretki i słodkiej śmietanki. Składniki: 1 opakowanie galaretki deserowej smak truskawki i maliny Delecta 375 ml wrzącej wody PANNA COTTA: 250 ml śmietanki 30% 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta laska wanilii 1 łyżeczka żelatyny Delecta CHRUST: 3 łyżki cukru 60 g migdałów w płatkach Bakalland Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w 375 ml wody i rozlewamy do trzech niskich szklaneczek. Odstawiamy do stężenia na około 1 godzinę do lodówki. W tym czasie przez około 10 minut gotujemy śmietankę z dodatkiem cukru i pokruszonej wanilii. Gorącą mieszamy z rozpuszczoną w kilku łyżkach wody żelatyną, a następnie studzimy. Ten lekko wystudzony płyn śmietankowy wylewamy na stężałą galaretkę. Następnie na suchej patelni prażymy migdały. Zdejmujemy je i topimy na niej cukier, do momentu aż będzie płynny. Dodajemy uprażone migdały i mieszamy do momentu, gdy cukier je oblepi. Gdy ostygną łamiemy je na mniejsze części i układamy na wierzchu deseru. Wykańczamy czekoladowymi serduszkami. Pycha! Galaretka pomarańczowa z gruszką i czekoladą Te apetyczne owoce wyglądają, jakby dojrzewały w południowym słońcu. Tymczasem stworzysz je w zaciszu własnej lodówki w zaledwie godzinę! Taki deser to świetny sposób na wywołanie uśmiechu na twarzach bliskich. Składniki: 1 opakowanie galaretki smak pomarańczowy Delecta 2 łyżeczki żelatyny Delecta 500 ml wody 1 duża gruszka 100 g masła kakaowego 3 łyżki cukru pudru 1 duża łyżka kakao pół tabliczki gorzkiej czekolady Przygotowanie: Gruszkę miksujemy blenderem. Galaretkę wraz z dodatkową żelatyną rozpuszczamy w 500 ml wody, dodajemy zmiksowaną gruszkę i mieszamy. Powstały mus rozlewamy do silikonowych foremek i odstawiamy do stężenia. W międzyczasie do rondla wkładamy masło kakaowe z cukrem oraz kakao i podgrzewamy, mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników. Masę czekoladową studzimy, a następnie wylewamy do foremek na galaretkę. Całość odstawiamy do momentu, aż masa stwardnieje. Gotowe galaretki wyciągamy ostrożnie z foremek i posypujemy tartą czekoladą. Smacznego! Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
