Data publikacji: 2019-06-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Trzy odsłony grilla – pomysły na pyszną kiełbasę, kaszankę i szaszłyki
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach.
Sezon na grillowanie trwa w najlepsze! Nic dziwnego, piękna pogoda na zewnątrz skłania wszystkich do wychodzenia z domu i korzystania z jej uroków. Grillowanie na świeżym powietrzu to z pewnością jedna z ulubionych atrakcji większości Polaków. Czego nie może zabraknąć na ruszcie? Oczywiście kultowej kiełbasy, kaszanki oraz szaszłyków i to w różnych odsłonach. Polacy kochają mięsne potrawy, a większość z nich nie wyobraża sobie bez nich grilla. Produkty można podawać solo lub pokusić się o nieco bardziej wymagające dania. My proponujemy kiełbasę w marynacie na ostro, kaszankę z ziemniakami i cebulą oraz szaszłyki z kiełbasą i boczkiem. Obiecujemy, że będzie pysznie! 1. Kiełbasa w marynacie na ostro (czas przygotowania: 25 min) Składniki główne: 6 kiełbas (np. z karkówką od JBB Bałdyga) Szklanka pikantnego ketchupu 2 łyżki musztardy Łyżeczka ostrej papryki 3 łyżki oliwy 2 cebule Sposób przygotowania: Ketchup, musztardę, ostrą paprykę i oliwę dokładnie wymieszaj. Kiełbasę ponacinaj, przełóż do marynaty i odstaw na kilka godzin do lodówki. Cebul obierz i pokrój w plasterki. Zamarynowaną kiełbasę i pokrojoną cebulę grilluj na tacce, aż się zarumieni. 2. Kaszanka z ziemniakami i cebulą (czas przygotowania: 45 min) Składniki: 4 kaszanki (np. gryczane od JBB Bałdyga) 8-10 drobnych młodych ziemniaków 3-4 małe czerwone cebule 5-6 ząbków czosnku Oliwa Suszony rozmaryn Sól i pieprz Zielona cebulka do dekoracji Sposób przygotowania: Ziemniaki dokładnie umyj i gotuj w posolonej wodzie przez około 15 minut. Następnie wyjmij je z wody, skrop niewielką ilością oliwy oraz dopraw pieprzem i rozmarynem. Kaszankę ułóż na tackach do grillowania i skrop oliwą. Dołóż ziemniaki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki cebule oraz obrane ząbki czosnku. Grilluj do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a wszystkie składniki się zarumienią. Podawaj z posiekaną zieloną cebulką. 3. Szaszłyki z kiełbasą i boczkiem (czas przygotowania: 25 min) Składniki: 3 kiełbasy (np. z linii RACH, CIACH GRILL od JBB Bałdyga) 200 g boczku (np. z beczki JBB Bałdyga) Czerwona papryka Zielona papryka Przyprawa grillowa Sposób przygotowania: Kiełbasę pokrój w grube plasterki. Boczek (bez skóry) w kostkę. Papryki pokrój na mniejsze kawałki. Nabij składniki naprzemiennie na patyczki. Gotowe szaszłyki posyp przyprawą grillową. Grilluj z każdej strony, aż mięso się zarumieni. To się nazywa grillowanie ze smakiem!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie