LIFESTYLE Żywienie

Warszawski Festiwal Kulinarny

Warszawski Festiwal Kulinarny
Ideą festiwalu jest połączenie targów z konferencją, debatami, panelami eksperckimi, pokazami i warsztatami kulinarnymi. Ten pomysł chodził nam po głowie od lat. Przyszedł czas by spełnić marzenia, spotkać się w wyjątkowym miejscu i wspólnie rozmawiać o przyszłości

Data publikacji: 2017-08-26
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Warszawski Festiwal Kulinarny
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Ideą festiwalu jest połączenie targów z konferencją, debatami, panelami eksperckimi, pokazami i warsztatami kulinarnymi. Ten pomysł chodził nam po głowie od lat. Przyszedł czas by spełnić marzenia, spotkać się w wyjątkowym miejscu i wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia.

Warszawski Festiwal Kulinarny LIFESTYLE, Żywienie - Ideą festiwalu jest połączenie targów z konferencją, debatami, panelami eksperckimi, pokazami i warsztatami kulinarnymi. Ten pomysł chodził nam po głowie od lat. Przyszedł czas by spełnić marzenia, spotkać się w wyjątkowym miejscu i wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia.

  Warszawski Festiwal Kulinarny „Rośliny, Owady i Miód” Pierwsza edycja Warszawskiego Festiwalu Kulinarnego „ Rośliny, Owady i Miód” to wyjątkowe wydarzenie dla głodnych wiedzy o dobrym jedzeniu. W dniach 8-10 września w magicznym otoczeniu Ogrodu Botanicznego Uniwersytetu Warszawskiego będzie można nie tylko dobrze zjeść i wypić, ale także spotkać znanych szefów kuchni, autorów książek kulinarnych, a przede wszystkim wziąć udział w licznych warsztatach, pokazach kulinarnych, wykładach i dyskusjach. Wieczorem 8 września Festiwal zainauguruje uroczysta kolacja pod gołym niebem, przygotowana przez najlepszych szefów kuchni: Joannę Jakubiuk, Andrzeja Andrzejczaka, Wita Szychowskiego, Tomasza Maćkowiaka, Marcina Kocha i Martina Gimenez Castro. Zaproszenia do zdobycia na www.warszawskifestiwalkulinarny.pl, ich ilość jest ograniczona. Podczas Festiwalu 9 i 10 września poznacie najlepszych polskich producentów żywności, artystów i rzemieślników. Organizatorzy: Grzegorz Łapanowski z Food Lab Studio i Fundacją Szkoła na Widelcu, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego i Targi WZORY zaproszą na otwartą konferencję, na której będziemy rozmawiać o edukacji kulinarnej, rolnictwie ekologicznym, bioróżnorodności i dostępie do dobrego jedzenia. „Ten festiwal to wielkie święto miłośników kulinariów. Chcemy wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia. Gdzieś ta dyskusja musi się zacząć. Weź w niej udział. Bądź z nami!”  zaprasza Grzegorz Łapanowski Na odwiedzających czekają liczne pokazy i warsztaty kulinarne, ogrodnicze oraz z zakresu food designu. W festiwalowym pawilonie kulinarnym spotkamy się m.in. z Kasią Błażejewską Stuhr, Karoliną i Maćkiem Szaciłło czy Mateuszem Szuchnikiem. Nauczymy się robić kokedamy, kosmetyki jadalne, z Roślinnymi Poradami poznamy tajniki domowego ogrodnictwa, ze specjalistami z Ogrodu Botanicznego spróbujemy dzikich roślin jadalnych i dowiemy się, jak tworzyć swoje kompostowniki. Chętni będą mogli wziąć udział w degustacji win z Magazynem Wino lub dowiedzieć się od    Browaru Trzech Kumpli, jak powstaje piwo rzemieślnicze. Podczas sobotniego panelu FOOD DESIGN OD KUCHNI spotkamy się z wybitnymi specjalistkami w dziedzinie Food Design, które opowiedzą o rożnych obliczach projektowania jedzenia, poszukają odpowiedzi na pytanie, jaka będzie żywność przyszłości. W sobotę Brand Design przeprowadzi bezpłatne konsultacje dla przedsiębiorców z zakresu budowania marki w oparciu o opakowanie. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych! W strefie dziecięcej czekać będą warsztaty kulinarne z Fundacją Szkoła na Widelcu, ceramiczne z Szumilasem oraz kolorowanki, gry i animacje. Teren Ogrodu zapełnią stoiska z pysznym jedzeniem oraz lokalnymi specjałami od rolników i niewielkich producentów. Kupicie też piękne akcesoria kuchenne, ceramikę, rośliny i oczywiście miód z najlepszych pasiek! Wszyscy spragnieni będą mogli pić bezpłatnie do woli wodę Grohe Blue na stanowisku Grohe. Na zakończenie Festiwalu  Federacja Polskich Banków Żywności zaprosi wszystkich do wspólnej zabawy i gotowania w rytm muzyki „EFFECT Zupa Disco” w Pawilonie Kulinarnym. Będzie to wyjątkowy warsztat na którym nauczycie się, jak nie marnować jedzenia. Projekt finansowany jest przez Erasmus Plus.   Wydarzenie towarzyszące: 9-10 września w Kinie Muranów odbędą się trzy pokazy filmów kulinarnych z serii Films For Food. W sobotę zobaczymy „Korzeń” oraz „Singhampton Project”, a w niedzielę „W obronie jedzenia”.   Program Festiwalu oraz informacje dotyczące biletów na pokazy filmowe na stronie wydarzenia. Warszawski Festiwal Kulinarny “Rośliny, owady i miód” www.warszawskifestiwalkulinarny.pl facebook.com/warszawski.festiwal.kulinarny 8-10 września 2017 Godziny otwarcia 10-19 Cena biletu: dorośli bilet jednodniowy – 10 zł, weekendowy -16 zł; dzieci do 6 lat wstęp bezpłatny. W cenie biletu zawarta jest większość atrakcji wydarzenia oraz zwiedzanie Ogrodu Botanicznego UW wraz ze szklarniami. Organizatorzy wydarzenia: Ogród Botaniczny Uniwersytetu Warszawskiego, Food Lab Studio, Fundacja “Szkoły na Widelcu” Targi Designu Wzory, Grzegorz Łapanowski Grupa Kulinarna Sponsor Główny: GROHE Partnerzy: Orbis Hotel Group, Accor Hotels, Gastro Magic Service, Tefal, Ströer, Baziółka, FILMS for FOOD, Kino Muranów, Vege Polska – Stowarzyszenie Wegetarian Polskich, Melvit S.A., Trzech Kumpli – Browar Lotny Partner merytoryczny: MSC Polska – chroń morza i oceany, Federacja Polskich Banków Żywności, Erasmus+ Patroni medialni: Gazeta Wyborcza, Wyborcza.warszawa.pl, Co Jest Grane24, KUKBUK, Zwierciadło, Sens, Cztery Kąty, Zwykłe Życie, USTA, SlowLife,  HIRO,  Magazyn Kuchnia, CzasDzieci.pl, Pomysł na ogród, Sielskie Życie, Mój Piękny Ogród, FOOD & FRIENDS, Newsgastro.pl, FoodService Patroni Honorowi: Agencja Rynku Rolnego, Ministerstwo Rolnictwa

A to już wiesz?  EuroCucina 2018: Beko przygotowuje wspaniałą kulinarną ucztę „Jedz jak Mistrz”

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Warszawski Festiwal Kulinarny LIFESTYLE, Żywienie - Ideą festiwalu jest połączenie targów z konferencją, debatami, panelami eksperckimi, pokazami i warsztatami kulinarnymi. Ten pomysł chodził nam po głowie od lat. Przyszedł czas by spełnić marzenia, spotkać się w wyjątkowym miejscu i wspólnie rozmawiać o przyszłości jedzenia.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy