LIFESTYLE Żywienie

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu
W najbliższy wtorek, 24. października w siedzibie Banków Żywności w Elblągu, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem „Kulinarnie

Data publikacji: 2017-10-23
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

W najbliższy wtorek, 24. października w siedzibie Banków Żywności w Elblągu, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem „Kulinarnie Mocni”.

Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu LIFESTYLE, Żywienie - W najbliższy wtorek, 24. października w siedzibie Banków Żywności w Elblągu, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem „Kulinarnie Mocni”.

W najbliższy wtorek, 24. października w siedzibie Banków Żywności w Elblągu, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem „Kulinarnie Mocni”. Uczestnicy spotkania – osoby korzystające z programu POPŻ – będą miały okazję nauczyć się, jak przygotować smaczne i proste posiłki, wykorzystując do tego produkty sezonowe, przetwory oraz aromatyczne przyprawy. Warsztat  poprowadzi edukator Banku Żywności z Elbląga.  Prosto, smacznie i z pomysłem W ramach warsztatów „Kulinarnie Mocni” osoby objęte programem POPŻ w Elblągu, pod okiem edukatora Banku Żywności – Barbary Bukowskiej, poznają pomysły na smaczne i proste dania z wykorzystaniem sezonowych produktów, przetworów oraz aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości odżywczych,  nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły  w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in. konfiturę z dyni, gruszki w syropie czy sos meksykański.  Warsztaty „Kulinarnie Mocni” odbędą się 24. października o godz. 8:00 w siedzibie Banków Żywności w Elblągu (ul. Stefczyka 7/8). Cieszy nas, że możemy stać się inspiracją dla tych, którzy korzystają z Programu Operacyjnego Pomocy  Żywnościowej. Wielu z nas w swojej kuchni wykorzystuje podstawowe przyprawy, jak pieprz czy sól, a przecież świat ziół i przypraw  oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Uczestnicy warsztatów „Kulinarnie Mocni” dowiedzą się, jakie inne przyprawy mogą wykorzystywać w swojej kuchni, by odmienić codzienny jadłospis. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i sięgnąć np. po kmin rzymski, gałkę muszkatołową czy rozmaryn – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu będą również świetną okazją do nawiązania relacji społecznych. Zależy nam, by uczestnicy programu poprzez wspólne gotowanie angażowali się wokół stołu – budowali przyjaźnie, pogłębiali relacje domowe i sąsiedzkie. Wspólne gotowanie z pewnością dostarczy wiele radości i doznań kulinarnych – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności. Kilka słów o programie „Kulinarnie Mocni” To społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających  z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego  i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak, niezależnie od wysokości domowego budżetu, stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół. Akcja wpisuje się również w trend niemarnowania żywności. McCormick McCormick & Company, Inc. globalny lider w produkcji ziół i przypraw oraz dodatków smakowych. Z 4,3 miliarda USD rocznej sprzedaży firma produkuje, dostarcza na rynek i dystrybuuje przyprawy, mieszanki przypraw, zioła i inne produkty smakowe dla całej branży spożywczej — punktów detalicznych, producentów żywności i gastronomii. Każdego dnia, bez względu na to, co jesz i gdzie, możesz cieszyć się przyprawami McCormick. Więcej informacji na stronie: www.mccormickcorporation.com. O McCormick w Polsce Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick zatrudnia w Polsce ponad 900 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo. McCormick Polska jest wieloletnim partnerem Banków Żywności. W 2015 roku firma wraz z Bankami Żywności rozpoczęła realizację programu Kulinarnie mocni, w ramach którego edukuje na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. McCormick Polska dwukrotnie został wyróżniony przez Federację Polskich Banków Żywności: nagrodą im. Jacka Kuronia jako „Darczyńca roku 2012” oraz w tym roku – jako długoletni partner Banków Żywności. Banki Żywności W całej Polsce działają obecnie 32 Banki Żywności zrzeszone w federację, których misją jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem i wspieranie nią najbardziej potrzebujących. Banki Żywności najpierw pozyskują artykuły spożywcze poprzez wyszukiwanie źródeł żywności produkowanej w nadmiarze lub za pomocą akcji zbiórkowych, następnie magazynują produkty i przekazują je nieodpłatnie na rzecz organizacji społecznych. Ponadto Banki Żywności prowadzą działalność edukacyjną na rzecz prawidłowego żywienia i niemarnowania żywności. Zapraszamy na www. kamis.pl/kulinarnie-mocni  

A to już wiesz?  Netto zaprasza do kulinarnej zabawy w nowym programie lojalnościowym

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Elblągu LIFESTYLE, Żywienie - W najbliższy wtorek, 24. października w siedzibie Banków Żywności w Elblągu, odbędzie się warsztat kulinarny pod hasłem „Kulinarnie Mocni”.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy