Data publikacji: 2017-02-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Krakowie
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
28 lutego w Akademii Młodzieżowej w Krakowie, odbędzie się warsztat „Kulinarnie Mocni”. Uczestnicy spotkania – osoby korzystające z programu POPŻ – nauczą się, jak przygotować smaczne i proste posiłki . Warsztat poprowadzi edukator Banku Żywności z Krakowa.
Prosto, smacznie i z pomysłem W ramach warsztatów „Kulinarnie Mocni” osoby objęte programem POPŻ z Krakowa, pod okiem edukatora krakowskiego Banku Żywności, Patrycji Fudalewskiej-Jasińskiej, poznają pomysły na smaczne i proste dania jednogarnkowe z wykorzystaniem aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości produktów odżywczych, nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in. smaczne dania jednogarnkowe przy użyciu aromatycznych ziół i przypraw. Cieszy nas, że możemy stać się inspiracją dla tych, którzy mają ciężką sytuację życiową i korzystają z pomocy Banków Żywności. Dzięki warsztatom „Kulinarnie Mocni” beneficjenci programu dowiedzą się, jakie inne przyprawy mogą wykorzystywać w swojej kuchni, by odmienić codzienny jadłospis. Wielu z nas w swojej kuchni wykorzystuje głównie proste przyprawy jak np. pieprz czy sól, a przecież świat ziół i przypraw oferuje nieograniczone możliwości wzbogacania smaku najprostszych dań. Warto czasem wyjść poza utarte schematy i sięgnąć np. po kmin rzymski, anyż czy rozmaryn – zaznacza Iwona German, Dyrektor marketingu z McCormick Polska. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” w Krakowie będą również świetną okazją do nawiązania relacji społecznych. Zależy nam, by uczestnicy programu poprzez wspólne gotowanie angażowali się wokół stołu – budowali przyjaźnie, pogłębiali relacje domowe i sąsiedzkie. Wspólne gotowanie z pewnością dostarczy wiele radości i doznań kulinarnych – mówi Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” odbędą się 28 lutego o godz. 9:00 w Akademii Młodzieżowej w Krakowie (ul. Radzikowskiego 29, 31-300 Kraków). Czym jest projekt „Kulinarnie Mocni”? To wspólna inicjatywa Federacji Polskich Banków Żywności, organizacji społecznych i McCormick Polska, właściciela marki Kamis. W ramach projektu „Kulinarnie Mocni” edukatorzy Banków Żywności przez kilka miesięcy prowadzą zajęcia z mieszkańcami różnych miast Polski, które zostały objęte Programem Operacyjnym Pomocy Żywnościowej. Dzięki temu uczestnicy lokalnych warsztatów poznają sposoby na proste, zdrowe i pomysłowe posiłki, a także uczą się, jak wykorzystywać zioła i przyprawy, by wydobyć głębię smaku codziennych dań.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie