LIFESTYLE Żywienie

Wielkanoc na Lubelszczyźnie

Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego

Data publikacji: 2020-03-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanoc na Lubelszczyźnie
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu.

Wielkanoc na Lubelszczyźnie LIFESTYLE, Żywienie - Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu.

Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.     Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek Czas przygotowania: około 90 minut Poziom trudności: łatwy   Składniki: 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej 0,20 kg surowego boczku mielonego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonego cząbru ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżka prażonej cebuli 1 szt. surowego jajka 100 ml zimnej wody 4 szt. gotowanych jajek sól i pieprz do smaku   Sposób wykonania: 1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem 2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń 3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut. Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.   Wielkanocny barszcz biały Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik Czas przygotowania: około 120 minut Poziom trudności: łatwy   Składniki na zakwas pszenny : 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 3 szt. liścia laurowego 4 szt. ziela angielskiego 3 ząbki czosnku Szczypta soli 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć) 600 ml wody Litrowy słoik   Sposób wykonania zakwasu: 1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą 2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni   Składniki na barszcz: 0,40 kg szynki wieprzowej surowej 0,50 kg kiełbasy białej parzonej 0,40 kg wędzonego boczku 0,40 kg wędzonej kiełbasy 2 łyżki tartego chrzanu 500 ml zakwasu pszennego 1 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku ½ łyżki majeranku ½ łyżki suszonego lubczyku 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę 300 ml śmietany 18% 2, 5 litra wody   Sposób wykonania: 1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut 2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę 3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry 4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć. 5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku 6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem 7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem  

A to już wiesz?  Jak przygotować pełnowartościowe śniadanie idealne w domu i na wynos?

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wielkanoc na Lubelszczyźnie LIFESTYLE, Żywienie - Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy