LIFESTYLE Żywienie

Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą

Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pomysł na zapiekankę

Data publikacji: 2017-04-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pomysł na zapiekankę wielkanocną.

Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą LIFESTYLE, Żywienie - Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pomysł na zapiekankę wielkanocną.

KUCHENNE TRIKI Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pomysł na pyszną zapiekankę, która doskonale sprawdzi się w wielkanocnym menu – to zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem. Zdradza też kulinarne triki: jak sprytnie obrać czosnek i zmienić jego smak na łagodniejszy oraz jak ugotować jajka idealne. Żeby czosnek łatwiej się obierał można zgnieść jego główkę, a następnie namoczyć go przez 15 minut w gorącej wodzie – radzi ekspert. I dodaje – Jeśli natomiast nie przepadamy za wyrazistym smakiem czosnku, możemy sprawić, by był delikatniejszy. Wystarczy go obrać, a następnie gotować w mleku przez 10 minut. Z kolei słodki smak nadamy mu nacinając z góry jego główkę, a następnie skrapiając czosnek oliwą i posypując solą. Potem wystarczy już tylko ok. 20 minut piec go w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – aż osiągnie złotobrązowy kolor.      Kucharz podpowiada też jak najlepiej gotować jajka, żeby zawsze miały żółtka o idealnej barwie i wyjątkową, kremową konsystencję – Aby uzsykać taki efekt, jajka  należy najpierw włożyć do rondelka, tak by mieściły się w jednej warstwie i zalać zimną wodą, by zakryła je na wysokość 3 cm. Potem zagotować, a następnie przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą. W ten sposób będą za każdym razem idealne – wyjątkowo żółte i kremowe.                                Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą, jajkiem i zielonym groszkiem  POTRZEBUJESZ:  • Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie  • mąka 30g  • masło 30g • mleko 500ml • chrzan Krakus 4 łyżki • biała kiełbasa parzona 400g • cebula drobno posiekana 1 sztuka • zielony groszek 150g • jajka ugotowane na twardo 4 sztuki • twarda, żółta mozzarella lub ser gouda 150g • koperek do dekoracji • sól i pieprz do smaku       Czas przygotowania: 60minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień…  Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Masło i mąkę podsmaż w rondelku przez ok. 3 minuty, potem dolej do nich mleko – ciągle mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj całość i dodaj sól, pieprz oraz chrzan. W ten sposób powstanie sos beszamel.  2. W międzyczasie…  Kiełbasę pokrój w plastry i razem z cebulą usmaż na złoty kolor. Dodaj ugotowany makaron, groszek  i połowę beszamelu, a następnie pokrojone w ćwiartki jajka. Całość przełóż do formy do pieczenia. 3. To już prawie meta! Polej zapiekankę z góry resztą beszamelu, posyp utartym serem i piecz przez ok. 20 minut  w temperaturze 200 st. C. Brawo! Oto Twoja wyjątkowa, wielkanocna potrawa! Smacznego dla całej Twojej rodziny!    

A to już wiesz?  Wielki powrót Makarun'a na Chmielną w Warszawie

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wielkanocna zapiekanka z białą kiełbasą LIFESTYLE, Żywienie - Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje pomysł na zapiekankę wielkanocną.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy