Data publikacji: 2019-04-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanocne dania na stół! Sprawdzone przepisy dla wymagających
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole? Czy istnieją przepisy, które z powodzeniem przygotuje każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych? Tak, mamy ich nawet kilka!
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Jakich potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole? Oczywiście żurku, białej kiełbasy i jajek podawanych na różne sposoby. Czy istnieją przepisy, które z powodzeniem przygotuje każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych? Tak, mamy ich nawet kilka! Wielkanoc to wesołe, a jednocześnie najstarsze i najważniejsze święto chrześcijańskie. Wszystkim kojarzy się z kolorowym koszyczkiem, malowaniem jajek i barankami. Jest to również świetna okazja do zaskoczenia swoich gości zarówno dekoracją stołu, jak i potrawami przygotowanymi w oryginalny sposób. Szukasz ciekawego przepisu na pyszną białą kiełbasę lub wielkanocny żurek? A może zastanawiasz się jaki farsz najlepiej nada się do gotowanych jajek? Koniecznie sprawdź nasze propozycje! 1. Biała kiełbasa w cieście z konfiturą z cebuli i sosem chrzanowym (czas przygotowania: 50 min) Składniki główne: 8 białych kiełbasek (np. JBB Bałdyga) Opakowanie ciasta francuskiego 3 cebule Majeranek 1 jajko Masło do podsmażenia Sól, pieprz 1 łyżka cukru Składniki na sos: 150 ml śmietanki słodkiej 3 łyżki chrzanu Sól i biały pieprz Sposób przygotowania: Białą kiełbasę parzymy na wolnym ogniu przez około 15 minut, następnie ściągamy z niej skórkę. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na maśle oraz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i cukrem. Ciasto francuskie dzielimy na 8 równych prostokątów i na każdym z nich układamy cebulę i kiełbaski. Następnie zawijamy ciasto i zlepiamy brzegi. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku do momentu zarumienienia (przez około 25 minut). W czasie pieczenia przygotowujemy sos. W garnku, na małym ogniu gotujemy śmietankę z chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiełbaski podajemy na ciepło lub zimno z sosem chrzanowym. 2. Jajka faszerowane z indykiem i pieczarkami (czas przygotowania: 40 min) Składniki: 50 g fileta wędzonego z indyka (np. JBB Bałdyga) 8 jajek 10 pieczarek 2 dymki ze szczypiorkiem Kilka łyżek majonezu Sól i pieprz Oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie przekrajamy je na pół i delikatnie wyjmujemy żółtko. Dymki wraz ze szczypiorkiem siekamy, a pieczarki i filet z indyka kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy oliwę, szklimy dymkę wraz ze szczypiorkiem, dodajemy pieczarki, indyka i smażymy, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie studzimy. Żółtka rozcieramy widelcem, łączymy z podsmażonym farszem i dodajemy kilka łyżek majonezu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Połówki jajek obficie napełniamy farszem. 3. Żurek z białą kiełbasą (czas przygotowania: 50 min) Składniki: 3-4 kawałki białej kiełbasy (np. extra JBB Bałdyga) 300 g wędzonego boczku (np. z beczki JBB Bałdyga) ½ l zakwasu na żur ½ szklanki śmietany słodkiej 5 ząbków czosnku 5 jajek 4 ziarenka ziela angielskiego 1 cebula 2 liście laurowe Majeranek Świeży koperek Sól i pieprz Sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy kiełbasę, boczek, czosnek pokrojony w plasterki lub przeciśnięty przez praskę, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut na wolnym ogniu. Następnie studzimy mięso i kroimy w dowolne kawałki. Śmietanę mieszamy z mięsem, a do wywaru dodajemy zakwas. Na koniec doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz solą, jeśli jest taka konieczność. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Serwujemy z ugotowanym i przekrojonym na pół jajkiem oraz świeżym koperkiem. Życzymy wesołych, rodzinnych i pysznych Świąt!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie