LIFESTYLE Żywienie

Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta

Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta
Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche

Data publikacji: 2017-03-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche ciasto.

Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta LIFESTYLE, Żywienie - Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche ciasto.

Propozycję na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne! Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast! Mazurek z inspirującym kremem serowo-cytrusowym i bakaliami POTRZEBUJESZ: • mąka Lubella Puszysta Tortowa 500g • masło 250g • cukier puder 100g • cukier kryształ 100g • jajko 1 sztuka • żółtka 2 sztuki • sól szczypta • proszek do pieczenia szczypta • serek kremowy 500g • cukier waniliowy 1 opakowanie • śmietana 36% 150g • cukier 50g • skórka z cytryny i pomarańczy • mieszane bakalie 1 opakowanie Czas przygotowania: 60 –90 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Wymieszaj pokrojone na kawałki masło z cukrem pudrem i cukrem zwykłym. Dodaj jajko oraz żółtka i wymieszaj. Dodawaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy. Rozwałkuj ciasto i piecz w temperaturze 160st.C na złoty kolor. 2. W międzyczasie… Serek zmiękcz łyżką, a śmietanę ubij z cukrem waniliowym i cukrem zwykłym. Serek wymieszaj z ubitą śmietaną oraz skórkami cytrusów.   3. To już prawie meta! Wyłóż masę serową na upieczony mazurek i udekoruj bakaliami. Brawo! Właśnie powstało wyjątkowe kulinarne dzieło! Możesz je podać na świąteczny stół.

A to już wiesz?  Smaczne grillowanie z Galeo

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wielkanocny mazurek i kuchenne triki eksperta LIFESTYLE, Żywienie - Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche ciasto.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy