LIFESTYLE Żywienie

Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek

Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek
Osoby będące na diecie wegańskiej sięgają po nie coraz częściej. Są źródłem witamin z grupy B, wzbogacają dania w białko i charakteryzują się serowo-orzechowym smakiem. Mowa o płatkach drożdżowych od firmy

Data publikacji: 2020-02-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Osoby będące na diecie wegańskiej sięgają po nie coraz częściej. Są źródłem witamin z grupy B, wzbogacają dania w białko i charakteryzują się serowo-orzechowym smakiem. Mowa o płatkach drożdżowych od firmy Orzeszek.

Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek LIFESTYLE, Żywienie - Osoby będące na diecie wegańskiej sięgają po nie coraz częściej. Są źródłem witamin z grupy B, wzbogacają dania w białko i charakteryzują się serowo-orzechowym smakiem. Mowa o płatkach drożdżowych od firmy Orzeszek.

Właściwości zdrowotne Płatki drożdżowe tworzone są z nieaktywnych drożdży. Dezaktywacja sprawia, że produkt jest bezpieczny dla zdrowia. Można spożywać je w formie surowej, ponieważ nie fermentują w naszym organizmie. Cechują się wysoką zawartością witamin z grupy B, a więc szczególnie poleca się je wegetarianom i weganom, którzy rezygnując z produktów zwierzęcych, muszą dostarczać swoim organizmom niezbędnych składników odżywczych. Płatki drożdżowe każdą potrawę wzbogacą w białko, zawierają niewielką ilość tłuszczu i nie posiadają w swoim składzie konserwantów oraz cukru. Nie od dziś wiadomo, że właśnie przez witaminy z grupy B, drożdże świetnie radzą sobie z trądzikiem i stanowią świetną kurację. Dodatkowo wzmacniają naszą odporność i obniżają poziom cholesterolu we krwi, a więc sięganie po płatki drożdżowe jest zbawienne dla naszego zdrowia. Wykorzystanie w kuchni Płatki drożdżowe są na polskim rynku spożywczym produktem stosunkowo nowym. Oto kilka wskazówek od firmy Orzeszek, w jaki sposób włączyć je do naszej diety. Wegański parmezan,  czyli sos „serowy” – makaron i sos serowy to jedno z najpopularniejszych amerykańskich dań. Jeśli chcemy uniknąć tłuszczu, laktozy i złego cholesterolu, to płatki drożdżowe będą jak znalazł! Blendujemy 5 łyżek płatków drożdżowych z 100g orzechów nerkowca, dodajemy szczyptę soli i suszonego czosnku i wegański parmezan gotowy. Dodajemy niczym ser na dowolnie przygotowany makaron. Ser z ziemniaka – brzmi nieco zaskakująco, ale ten sos jest niezwykle smaczny. Wystarczy kilka ziemniaków ugotować do miękkości, dodać 3-4 łyżki płatków drożdżowych, sól i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Świetny dodatek imprezowy np. do krakersów, jako sos do makaronów czy dodatek do surowych warzyw. Pasta serowa z awokado – gdy unikamy produktów zwierzęcych, korzystamy z tego zmodyfikowanego przepisu, w którym pierwotnie występuje ser feta. 1 awokado blendujemy z łyżeczką soku z cytryny, 1 łyżką płatków drożdżowych, dodajemy sól, pieprz, opcjonalnie chili. Gotową pastę posypujemy szczypiorkiem. Dodatek do koktajli owocowo-warzywnych, sałatek. Zagęszczacz do zup i sosów. Płatki drożdżowe o dobrym składzie, pełnym odżywczych składników, zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Przykłady dań zaproponowanych przez firmę Orzeszek to tylko niewielki procent przepisów, które można wypróbować z ich użyciem, a produkt ten przypadnie do gustu nie tylko weganom i wegetarianom. Smacznego!

A to już wiesz?  Stovit – zaproś go na obiad

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wielozadaniowe płatki drożdżowe, czyli „wegański parmezan” od firmy Orzeszek LIFESTYLE, Żywienie - Osoby będące na diecie wegańskiej sięgają po nie coraz częściej. Są źródłem witamin z grupy B, wzbogacają dania w białko i charakteryzują się serowo-orzechowym smakiem. Mowa o płatkach drożdżowych od firmy Orzeszek.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy