LIFESTYLE Żywienie

Wiosenna Kuchnia Darka Kuźniaka

Wiosenna Kuchnia Darka Kuźniaka
idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous

Data publikacji: 2017-03-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenna Kuchnia Darka Kuźniaka
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous vide.

Wiosenna Kuchnia Darka Kuźniaka LIFESTYLE, Żywienie - idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous vide.

   idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous vide. Marka Crock-Pot za sprawą swoich wolnowarów oraz przepisów szefa kuchni Darka Kuźniaka daje możliwość samodzielnego tworzenia dań w stylu slow cooking. Autorskie przepisy na zupę z młodych warzyw i świeżego ogórka, dorsza ze szparagami oraz łososia gotowanego gwarantują pełnię wiosennych smaków.  Zupa z młodych warzyw i świeżego ogórka.  Składniki (4-6 porcji):  – marchew 3szt,  – por 0,5szt,  – seler 1szt,  – pietruszka 2szt,  – liść laurowy 3szt,  – ziele angielskie 6 ziaren,  – ogórek świeży 2szt (bez skóry, starty na tarce),  – koper świeży pół pęczka (posiekany),  – masło 2 łyżki,  – sól szczypta,  – pieprz szczypta.  Sposób przygotowania:  Wszystkie młode warzywa pokrój w cienkie talarki (prócz ogórka) i używając patelni przesmaż na maśle. Całość przerzuć do wolnowaru Crock–Pot zalej wodą (ok 1,5 l.), dodaj przyprawy i ustaw program Low na 2h. Po upływie tego czasu dodaj świeżego ogórka i koperek. Gotuj kolejne 30 min. na tych samych ustawieniach. Dopraw solą i pieprzem do smaku.  Dorsz ze szparagami  Składniki (4 porcje):  – polędwica z dorsza 4szt,  – szparagi 10szt (obrane i pokrojone w 2cm słupki),  – czosnek 2 ząbki (pokrojony w kostkę),  – szalotka 2szt (pokrojone w kostkę),  – natka pietruszki 2 łyżki (siekana),  – bulion warzywny 200ml,  – parmezan 2 łyżki (tarty),  – białe wino 50ml,  – szafran szczypta,  – sól ds.,  – pieprz ds. Sposób przygotowania: Czosnek i cebulę przesmaż na oliwie, następnie podlej białym winem. Całość przełóż do wolnowaru Crock-Pot, dodaj dorsza, szparagi, szafran, pieprz i zalej bulionem. Ustaw program Low na 2h. Po upływie wyznaczonego czasu posyp parmezanem, natka pietruszki oraz solą i pozostaw na tym samym trybie 10min. Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą.  Łosoś gotowany  Składniki (4 porcje):  – łosoś 4 dzwonki,  – cytryna ½szt (sok),  – natka pietruszki pęczek,  – czosnek 2 ząbki (pokrojony w plasterki),  – szparagi pęczek (obranych i pokrojonych w 3 cm słupki),  – sól ds.,  – bulion warzywny 400ml,  – pieprz biały ds.  Sposób przygotowania:  Na spodzie naczynia Crock-Pot ułóż pęczek natki pietruszki a na nim dzwonki z łososia. Dodaj czosnek, sok z cytryny, pokrojone szparagi a następnie zalej bulionem warzywnym. Ustaw program Low 1,– 1,5h ( w zależności od grubości dzwonków z łososia). Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.  Smacznego!  Darek Kuźniak  Ambasador marki Crock-Pot w Polsce określany jest jako Szalony Artysta Kulinarny. Jest finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował jako sous-chef w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen, jest laureatem prestiżowych konkursów, oraz Doradcą i Kreatorem menu. Doświadczenie zdobywał w uznanych restauracjach we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. W pracy odzwierciedla swoją osobowość – odrzuca stereotypy i wytycza własną kulinarną ścieżkę, szlakiem niekonwencjonalnych połączeń składników i narzędzi, która prowadzi do krainy niepowtarzalnych kompozycji smakowych.  Gotowanie w stylu wolnym  Popularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze.

A to już wiesz?  Nowe menu w sieci Chłopskie Jadło

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wiosenna Kuchnia Darka Kuźniaka LIFESTYLE, Żywienie - idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous vide.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy