Data publikacji: 2017-03-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenna Kuchnia Darka Kuźniaka
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous vide.

idea wolnego gotowania (slow cooking) zyskuje w Polsce coraz większą popularność. Na półkach sklepowych sieci dyskontowych możemy zobaczyć coraz więcej gotowych produktów przyrządzonych metodą sous vide. Marka Crock-Pot za sprawą swoich wolnowarów oraz przepisów szefa kuchni Darka Kuźniaka daje możliwość samodzielnego tworzenia dań w stylu slow cooking. Autorskie przepisy na zupę z młodych warzyw i świeżego ogórka, dorsza ze szparagami oraz łososia gotowanego gwarantują pełnię wiosennych smaków. Zupa z młodych warzyw i świeżego ogórka. Składniki (4-6 porcji): – marchew 3szt, – por 0,5szt, – seler 1szt, – pietruszka 2szt, – liść laurowy 3szt, – ziele angielskie 6 ziaren, – ogórek świeży 2szt (bez skóry, starty na tarce), – koper świeży pół pęczka (posiekany), – masło 2 łyżki, – sól szczypta, – pieprz szczypta. Sposób przygotowania: Wszystkie młode warzywa pokrój w cienkie talarki (prócz ogórka) i używając patelni przesmaż na maśle. Całość przerzuć do wolnowaru Crock–Pot zalej wodą (ok 1,5 l.), dodaj przyprawy i ustaw program Low na 2h. Po upływie tego czasu dodaj świeżego ogórka i koperek. Gotuj kolejne 30 min. na tych samych ustawieniach. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dorsz ze szparagami Składniki (4 porcje): – polędwica z dorsza 4szt, – szparagi 10szt (obrane i pokrojone w 2cm słupki), – czosnek 2 ząbki (pokrojony w kostkę), – szalotka 2szt (pokrojone w kostkę), – natka pietruszki 2 łyżki (siekana), – bulion warzywny 200ml, – parmezan 2 łyżki (tarty), – białe wino 50ml, – szafran szczypta, – sól ds., – pieprz ds. Sposób przygotowania: Czosnek i cebulę przesmaż na oliwie, następnie podlej białym winem. Całość przełóż do wolnowaru Crock-Pot, dodaj dorsza, szparagi, szafran, pieprz i zalej bulionem. Ustaw program Low na 2h. Po upływie wyznaczonego czasu posyp parmezanem, natka pietruszki oraz solą i pozostaw na tym samym trybie 10min. Najlepiej smakuje z ryżem lub kaszą. Łosoś gotowany Składniki (4 porcje): – łosoś 4 dzwonki, – cytryna ½szt (sok), – natka pietruszki pęczek, – czosnek 2 ząbki (pokrojony w plasterki), – szparagi pęczek (obranych i pokrojonych w 3 cm słupki), – sól ds., – bulion warzywny 400ml, – pieprz biały ds. Sposób przygotowania: Na spodzie naczynia Crock-Pot ułóż pęczek natki pietruszki a na nim dzwonki z łososia. Dodaj czosnek, sok z cytryny, pokrojone szparagi a następnie zalej bulionem warzywnym. Ustaw program Low 1,– 1,5h ( w zależności od grubości dzwonków z łososia). Przed podaniem dopraw solą i pieprzem. Smacznego! Darek Kuźniak Ambasador marki Crock-Pot w Polsce określany jest jako Szalony Artysta Kulinarny. Jest finalistą pierwszej edycji programu Top Chef, występował jako sous-chef w dwóch edycjach programu Hell’s Kitchen, jest laureatem prestiżowych konkursów, oraz Doradcą i Kreatorem menu. Doświadczenie zdobywał w uznanych restauracjach we Francji, Wielkiej Brytanii oraz Polsce. W pracy odzwierciedla swoją osobowość – odrzuca stereotypy i wytycza własną kulinarną ścieżkę, szlakiem niekonwencjonalnych połączeń składników i narzędzi, która prowadzi do krainy niepowtarzalnych kompozycji smakowych. Gotowanie w stylu wolnym Popularyzacja sztuki gotowania przyczyniła się do edukacji i większej świadomości w tej dziedzinie na całym świecie. Ludzie poszukują nowych metod, technik i rozwiązań, które wyniosą smak na nowy poziom. Zapewnić mogą to m.in. wolnowary, które opierają swoje działanie na długotrwałej obróbce potraw w stosunkowo niskiej temperaturze, która nie przekracza 100°C. Powstałe w ten sposób dania są bogatsze w smak oraz wartości odżywcze.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
