LIFESTYLE Żywienie

Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!

Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!
Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na

Data publikacji: 2019-05-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć! LIFESTYLE, Żywienie - Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!

Za co kochamy wiosnę? Za piękną pogodę, spotkania z przyjaciółmi przy grillu oraz pyszne kolorowe warzywa i owoce. Tak, maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki! Mogą być one zarówno zdrowym śniadaniem, pożywnym obiadem, jak i lekką kolacją. Są niezwykle sycące, ale i uniwersalne – dzięki wykorzystaniu kolorowych warzyw będą prezentować się pięknie, pasują niemal na każdą okazję, a co najważniejsze, możecie dodać do nich niemal wszystkie produkty! Uwielbiacie wszelkiego rodzaju mięsa i sery? W takim razie koniecznie sprawdźcie nasze kulinarne pomysły. 1. Sałatka z jajkiem w koszulce (czas przygotowania: 30 min) Składniki główne: Boczek (np. z beczki JBB Bałdyga) Mix sałat ze szpinakiem Pomidorki koktajlowe Ogórek 2 jajka Twardy ser typu Grana Padano Szczypiorek Sól i pieprz Składniki na dressing: 9 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy 1 łyżka miodu Sól i pieprz Sposób przygotowania: Boczek kroimy w mniejsze kawałki, smażymy na suchej patelni do czasu wytopienia się tłuszczu. Mix sałat wykładamy na talerz, dokładamy pozostałe pokrojone warzywa. Składniki dressingu energicznie mieszamy w słoiczku. Polewamy sałatkę. Następnie w garnku zagotowujemy wodę. Kawałek folii spożywczej smarujemy masłem, wbijamy jajko i zawijamy. Przygotowane paczuszki z jajkami wrzucamy na wrzątek i gotujemy na małym ogniu przez 4 minuty. Ugotowane jajka przekładamy na sałatkę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość posypujemy boczkiem, szczypiorkiem i serem Grana Padano. 2. Sałatka z grillowanym oscypkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min) Składniki: Kiełbasa (np. grillowa wędzona od JBB Bałdyga) Mieszanka sałat Roszponka Oscypek Uprażony słonecznik Składniki na sos: 2 łyżki majonezu (opcjonalnie) 2 łyżki musztardy Sól i pieprz Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą. Kiełbasę kroimy w grubsze plastry i grillujemy razem z oscypkiem. Do miski wrzucamy mix sałat, roszponkę, kiełbasę i pokrojonego, zgrillowanego oscypka. Całość polewamy sosem i posypujemy uprażonym słonecznikiem. 3. Sałatka z kabanosem (czas przygotowania: 15 min) Składniki: Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga) Roszponka Ser camembert Suszone pomidory Czarne oliwki Zalewa z suszonych pomidorów Sól i pieprz Sposób przygotowania: Kabanosy, oliwki, suszone pomidory i ser camembert kroimy na mniejsze kawałki. Roszponkę myjemy i osuszamy. Przekładamy do miski dodajemy pokrojone składniki. Zalewę z suszonych pomidorów doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem skrapiamy sałatkę i delikatnie mieszamy. Brzmi dobrze? Smacznego!

A to już wiesz?  Nesquik łączy siły z FC Barcelona!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Wiosenne kolory na talerzu? Sałatkowe szaleństwo czas zacząć! LIFESTYLE, Żywienie - Maj to z pewnością piękny czas zwłaszcza, jeśli chodzi o barwy na talerzu. To także dobry moment, aby zastanowić się nad drobnymi zmianami żywieniowymi – czy to oznacza potrzebę rozstania się z ulubionymi smakami? Nie, ale postawcie na sałatki!
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy