Aktualności kulinarne Przyprawy sosy sałatkowe

Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Świętuj z nami Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i zasmakuj w tej wyjątkowej przyprawie z przepisami szefa kuchni Knorr. Będzie

Data publikacji: 2019-07-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Kategoria: Aktualności kulinarne , Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Przyprawy

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Świętuj z nami Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i zasmakuj w tej wyjątkowej przyprawie z przepisami szefa kuchni Knorr. Będzie ostro!
Aktualności kulinarne , Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Przyprawy - Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili

Papryczki chili kojarzymy z ostrym, rozgrzewającym smakiem, który wyczuwalny jest szczególnie w kuchni meksykańskiej, indyjskiej albo dalekowschodniej. Znacie ją bez wątpienia, a wiele jej odmian znajdziecie w polskich sklepach. Mimo że papryczki mogą różnić się od siebie ostrością, wielkością, kształtem i odcieniem, to jedno jest pewne… nadadzą one wyrazistości rozmaitym daniom. Tradycyjne potrawy czy popisowe receptury światowej kuchni? Pikantna papryczka pasuje praktycznie do wszystkiego! Świętuj z nami Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i zasmakuj w tej wyjątkowej przyprawie z przepisami szefa kuchni Knorr. Będzie ostro!

Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili i to doskonała okazja, aby odkryć smak i mnogość inspiracji kulinarnych, do których można wykorzystać ostrość tego niepozornego warzywa. Łączone na wiele sposobów, stworzy prawdziwe arcydzieła kulinarne. Nawet z tradycyjnej potrawy z pomocą pikantnej papryczki przygotujecie danie z egzotycznym akcentem, które zachwyci każdego wielbiciela ostrych smaków.

Świętuj w kuchni

Najlepszym miejscem do świętowania Dnia Czerwonej Ostrej Papryczki Chili jest, oczywiście, kuchnia. Wybierzcie się do sklepu oraz zróbcie niezbędne zaopatrzenie, aby odpowiednio uczcić papryczkę – królową ostrości. Świeża, suszona bądź w proszku? Papryczka nada charakteru potrawom bez względu na formę. Przy tak ważnym święcie trudno nie odnieść się do tradycyjnej, meksykańskiej kuchni. Jeśli byliście w tym magicznym kraju, z pewnością mieliście okazję wielokrotnie próbować potraw, które niejednego smakosza przyprawią o zawrót głowy. Nie chodzi bynajmniej o bogactwo aromatów, ale o ostrość, którą dania zawdzięczają papryczkom chili, a konkretniej hojności Meksykanów w dodawaniu jej do poszczególnych posiłków. Aby doświadczyć smaku Meksyku, skorzystajcie z propozycji szefa kuchni Knorr, który poleca przepis na chili con carne z nachosami. 

A to już wiesz?  Przepis na udanego grilla? Z nowymi przyprawami Knorr na pewno się uda

Chilli con carne z nachosami

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
1 opakowanie Fix Chili con carne Knorr
120 g czerwonej fasolki z puszki
100 g kukurydzy z puszki
1 cebula
100 g sera żółtego
1 opakowanie chipsów nachos
2 łyżki oleju
300 ml wody

Sposób przygotowania:

Pokrój w kostkę, a następnie zeszklij na patelni cebulę. Potem wrzuć mięso i smaż wszystko, od czasu do czasu mieszając.
Odcedź kukurydzę oraz fasolę i opłucz je w wodzie. Dodaj do mięsa.
Fix Chili con carne Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej całość na patelnie. Starannie wymieszaj wszystkie składniki i gotuj przez 5 minut.
Gotowe danie rozdziel do misek. Na wierzch każdej powbijaj po kilka chipsów nachos. Chili con carne podawaj posypane startym serem. 

Słodko – ostry

Chili kojarzymy przede wszystkim z daniami obiadowymi oraz przekąskami. Zapominamy niestety o deserach i innych słodkich smakołykach, w których papryczka smakuje wręcz obłędnie. Próbowaliście zapewne czekolady z jej dodatkiem. Dzięki takiemu połączeniu bardziej wyczuwalny jest smak kakao, a nuta ostrości stanowi jedynie dopełnienie kompozycji. Najbardziej wymagających kulinarnych koneserów z pewnością zaczaruje czekolada na gorąco, do której dodajemy odrobinę ostrej papryczki. Ten rozgrzewający i wyjątkowy napój jest szczególnie polecany na chłodniejsze dni. Ale chili komponuje się rewelacyjnie nie tylko z czekoladą. Jeśli chcecie wprowadzić nieco egzotyki na Wasze stoły i skosztować nowych, ciekawych połączeń smaków, dodajcie ostrą czerwoną papryczkę do owoców, przygotowując pikantny dip z owoców. Słodycz jabłek i gruszek wyśmienicie przenika się z ostrością chili. To oryginalny pomysł na pikantne zwieńczenie rozmaitych potraw. Palce lizać!

Pikantny dip z owoców

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 8

Składniki:

1 soczysta gruszka
2 winne jabłka
1 opakowanie Sosu sałatkowego do mizerii Knorr
50 g oliwek
1 pęczek kopru
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypioru
3 łyżki Chili z Indii Knorr
0,3 szklanki jogurtu naturalnego
0,5 szklanki kefiru
0,3 szklanki śmietany
1 cebula
1 łyżeczka sosu Tabasco
1 łyżeczka cukru
1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr

A to już wiesz?  Jej wysokość kasza - poradnik szefa kuchni

Sposób przygotowania:

Obierz gruszkę, jabłka i cebulę oraz zetrzyj wszystko na tarce. Całość skrop sokiem z cytryny.
Oliwki i zioła drobno posiekaj.
Cebulę i owoce zmiksuj razem z jogurtem naturalnym, śmietaną oraz kefirem. Krok po kroku dodawaj pieprz, sos chili, tabasco i cukier.
Dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr. Wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Gotowy dip dopraw Sosem sałatkowym do mizerii Knorr i wymieszaj z posiekaną zieleniną i oliwkami. Całość schłodź. 

Tradycyjnie i z twistem

Mimo że chili łączymy głównie z kuchnią z różnych zakątków świata, warto wspomnieć o potrawach dobrze nam znanych, których smak coraz chętniej wzbogacamy ostrą papryką. Spróbujcie przenieść egzotyczne akcenty do polskiej kuchni, włączając pikantny składnik do rodzimych potraw. Zobaczycie, jakie bogactwo aromatów i smaków wydobędziecie z każdego dania. Kotlety mielone z odrobiną chili czy rosół, do którego dodacie odrobinę świeżej lub suszonej ostrej papryczki, stanie się jeszcze bardziej aromatyczny. Warto eksperymentować, tym bardziej że chili kupicie w różnych odmianach. Sezon grillowy to również świetna okazja do wypróbowania marynat z jego dodatkiem, który będą się idealnie komponować z karkówką, kurczakiem, a nawet swojską kiełbasą.

Zamienicie klasyczne danie w kulinarną podróż, łącząc tradycję z nowoczesnością. Na obiad polecamy szczególnie klopsiki w nieco odmienionej wersji. Smacznego! 

Ostre klopsiki

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

500 g mielonego mięsa z indyka
1 opakowanie Fix Kotlety mielone Knorr
0,25 główki młodej kapusty
300 g ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
pół papryczki chili
1 szczypta Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
50 ml oleju
125 ml wody

Sposób przygotowania:

Fix Kotlety mielone Knorr rozmieszaj w 125 ml wody. Dodaj posiekaną papryczkę chili i odstaw na 3 minuty. Powstałym sosem dopraw mięso i wszystko razem wymieszaj.
Z mięsnej masy uformuj małe klopsiki i usmaż je na rozgrzanym oleju. Gotowe klopsy odłóż na bok.
Obierz ziemniaki, a następnie pokrój je w małą kostkę i ugotuj w wodzie z niewielką ilością soli. Całość odcedź.
Czosnek i cebulą pokrój na drobne kawałki i podsmaż na patelni. Kapustę pokrój w szeroki pasy, dodaj na patelnie i smaż wspólnie wszystkie składniki. Posyp je majerankiem oraz dopraw wedle uznania.
Do kapusty wrzuć usmażone klopsiki i ugotowane ziemniaki. Wymieszaj składniki ze sobą i podawaj na ciepło.

A to już wiesz?  5 czerwca, Światowy Dzień Środowiska. Polacy świadomi zalet zrównoważonego rolnictwa. Raport z badania

                                              

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Aktualności kulinarne , Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Przyprawy - Wszystkie odcienie czerwieni – świętuj Dzień Czerwonej Ostrej Papryczki Chili
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , #Sosy sałatkowe , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Przyprawy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy