Smacznego

Z nutką słodyczy, czyli tradycyjne dania z dodatkiem brzoskwiń

Informacja prasowa
Poznań, 6 września 2017 r.

Jednym z najsmaczniejszych i najsłodszych owoców lata jest brzoskwinia, która w czasach starożytnego Rzymu nazywana była perskim jabłkiem. Znajduje się w niej wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dodając brzoskwinię do potraw możemy liczyć na ciekawy i wyrazisty smak, któremu nie można się oprzeć. W kuchni warto postawić zarówno na świeże owoce, jak i te w syropie, które możemy mieć w spiżarni przez cały rok.

Przygotowując tradycyjne dania warto pokusić się o wzbogacenie ich smaku odrobiną słodyczy, poprzez dodanie do nich owoców, takich jak na przykład brzoskwinie. Ich regularne spożywanie oczyści organizm z toksyn, a zawarty w nich beta-karoten wpłynie korzystnie na wygląd skóry. To owoc, który świetnie sprawdzi się jako dodatek nie tylko do deserów i sałatek, ale także do wytrawnych dań, takich jak na przykład pieczona kaczka.

Pieczona kaczka z brzoskwiniami
Składniki:
 1 puszka brzoskwiń marki Sandra
 4 piersi z kaczki
 2 łyżki oleju rzepakowego
 4 łyżki sosu sojowego
 1 łyżka miodu
 ½ szklanki czerwonego wina
 szczypta papryczki chilli
 posiekana natka pietruszki
 1 łyżeczka majeranku
 sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kaczki dokładnie myjemy, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Patelnię rozgrzewamy, smarujemy olejem rzepakowym i grillujemy na niej kaczkę z każdej strony przez około 7 minut. Podsmażone piersi przekładamy do szklanego naczynia żaroodpornego. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na ćwiartki, posypujemy solą oraz pieprzem i wkładamy do naczynia z kaczką. Następnie w małym naczyniu mieszamy czerwone wino z miodem, sosem sojowym i papryczką chilli. Powstałym sosem polewamy piersi z kaczki oraz brzoskwinie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wstawiamy do niego nasze danie w żaroodpornym naczyniu i pieczemy pod przykryciem przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 10 minut. Chrupiącą kaczkę wykładamy na talerz, kroimy w plastry, a obok niej układamy pieczone brzoskwinie. Całość polewamy gorącym sosem z naczynia i posypujemy posiekaną pietruszką.
Smacznego!

Dodatkowe informacje
Marka Sandra od niemal 20 lat zdobywa zaufanie konsumentów, oferując przetwory z owoców i warzyw, które rosną tam, gdzie natura stworzyła dla nich najlepsze warunki. Dojrzewają w słońcu Europy Kontynentalnej, strefy Śródziemnomorskiej, Ameryki Południowej oraz Dalekiego Wschodu. Wyselekcjonowane, świeże warzywa i owoce, natychmiast po zbiorze, trafiają do opakowań. Naturalny smak i aromat przyłapany w pełnym rozkwicie zostaje natychmiast utrwalony w szczelnym opakowaniu dla zachowania świeżości. Bez dodatków konserwantów, zachowują większość swych właściwości, by trafić na stoły polskich konsumentów.

Produkty Sandry są dostępne w wielu wariantach opakowań. Oferujemy produkty zarówno dla detalu, jak i gastronomii. Warzywa i owoce Sandry są doskonałym dodatkiem do potraw lub składnikiem do ich przygotowania, ale mogą też być użyte samodzielnie, jako przekąska lub deser.

Więcej informacji na temat produktów Sandry, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności.
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat firmy LEVANT Foods, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy