Data publikacji: 2018-08-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zacznijmy od śniadania – najlepsze przepisy dla całej rodziny
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Czy istnieje przepis na pyszne śniadanie i dobry początek dnia, który zmieni codzienne, zabiegane poranki w dłuższą, rodzinną chwilę przy wspólnym stole? Tak, my proponujemy nawet trzy!
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być sycące, zdrowe i pełnowartościowe, aby dostarczyć nam energii na wiele kolejnych godzin. Niestety przygotowanie jadłospisu, który sprosta wymaganiom wszystkich domowników może okazać się sporym wyzwaniem dla niejednej gospodyni. Czy istnieje przepis na pyszne śniadanie i dobry początek dnia, który zmieni codzienne, zabiegane poranki w dłuższą, rodzinną chwilę przy wspólnym stole? Tak, my proponujemy nawet trzy! Wiele osób z pewnością przyzna, że przygotowanie uniwersalnego śniadania dla całej rodziny może sprawić wiele problemów, zwłaszcza jeśli każdy z domowników ma odmienny gust i inne upodobania smakowe. Znudziły Wam się tradycyjne jajecznice, tosty lub parówki? Przedstawiamy trzy przepisy, które zachwycą nie tylko smakiem, ale i pomysłem oraz ciekawą formą wykonania. Zapraszamy do stołu! 1. Jajecznica w kształcie serca (czas przygotowania: 15 min) Składniki: Szynka wędzona (np. wędzok ustrzycki Masarnia u Józefa) 2 jajka Cebula dymka Masło Sól i pieprz Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wędzoka oraz cebulę dymkę pokrojone w mniejsze kawałki. Jajecznice smażymy na maśle w foremce w kształcie serca. 2. Parówki w cieście francuskim (czas przygotowania: 40 min) Składniki: Parówki (np. jogurtowe JBB Bałdyga) Ciasto francuskie Sos do pizzy Żółty ser 1 jajko Suszone oregano Sposób przygotowania: Ciasto francuskie dzielimy na równe prostokąty. Na każdy z nich nakładamy sos do pizzy, a następnie posypujemy oregano i żółtym serem. Na koniec nakładamy parówkę i zwijamy, zlepiając brzegi ciasta. Parówki w cieście układamy na papier do pieczenia, nacinamy ciasto i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut. 3. Smażone tosty z jajkiem i kiełbasą (czas przygotowania: 15 min) Składniki: Kiełbasa (np. krakowska JBB Bałdyga) Chleb tostowy Jajka Ser cheddar Masło klarowane Sposób przygotowania: Z kromek chleba tostowego wycinam otwory. Na patelni podgrzewamy masło. Następnie układamy kromkę chleba i wbijamy delikatnie jajko. Smażymy je na małym ogniu, aż białko delikatnie się zetnie. Kiełbasę kroimy w kostkę i układamy na jajku. Przykrywamy plasterkiem sera i smażymy do momentu, aż się rozpuści. Smacznego, miłego dnia!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie