Data publikacji: 2017-04-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zapiekanka bakłażanowa dla całej rodziny
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Propozycja na rodzinne danie od Michała „Magiel” Myszkiewicza – eksperta kulinarnego marki Lubella
Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella proponuje rodzinne danie: zapiekankę z bakłażanem na codzienny obiad, jak i bardziej wyjątkową rodzinną okazję. Zdradza też kulinarne triki: jak sprytnie obrać czosnek i zmienić jego smak na łagodniejszy oraz jak ugotować jajka idealne. Żeby czosnek łatwiej się obierał można zgnieść jego główkę, a następnie namoczyć go przez 15 minut w gorącej wodzie – radzi ekspert. I dodaje – Jeśli natomiast nie przepadamy za wyrazistym smakiem czosnku, możemy sprawić, by był delikatniejszy. Wystarczy go obrać, a następnie gotować w mleku przez 10 minut. Z kolei słodki smak nadamy mu nacinając z góry jego główkę, a następnie skrapiając czosnek oliwą i posypując solą. Potem wystarczy już tylko ok. 20 minut piec go w piekarniku nagrzanym do 170 st. C – aż osiągnie złotobrązowy kolor. Kucharz podpowiada też jak najlepiej gotować jajka, żeby zawsze miały żółtka o idealnej barwie i wyjątkową, kremową konsystencję – Aby uzsykać taki efekt, jajka należy najpierw włożyć do rondelka, tak by mieściły się w jednej warstwie i zalać zimną wodą, by zakryła je na wysokość 3 cm. Potem zagotować, a następnie przykryć i odstawić na 10 minut. Po tym czasie jajka przelewamy zimną wodą. W ten sposób będą za każdym razem idealne – wyjątkowo żółte i kremowe. Zapiekanka bakłażanowa POTRZEBUJESZ: • Makaron Lubella Wstążki Długie nr 11 1 opakowanie • olej rzepakowy 2 łyżki • cebula 1 sztuka • czosnek 3 ząbki • pomidory krojone Łowicz 2 puszki • oregano 1/2 łyżeczki • chili 1 szczypta • koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki • świeża bazylia 1 garść • duże bakłażany 3 sztuki • oliwa do nasmarowania naczynia • mozzarella 200g • parmezan drobno starty 50 g •sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 60 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 2. W międzyczasie… Na oleju usmaż posiekaną cebulę. Dodaj do niej zgnieciony czosnek i smaż razem jeszcze przez ok. 1 minutę. Następnie dosyp oregano, chili i dołóż koncentrat. Po minucie dodaj pomidory Łowicz. Całość gotuj na średnim ogniu przez ok. 25 minut. W tym czasie pokrój bakłażana na cienkie plastry (ok. 5 mm), lekko posól i usmaż na oliwie na złoto-brązowy kolor. Następnie osusz go z oliwy na papierowym ręczniku. 3. To już prawie meta! Wymieszaj ugotowany makaron z 2/3 sosu, połową mozzarelli oraz poszarpaną bazylią (zostaw kilka listków do dekoracji). Tak przygotowany makaron zawiń w bakłażan. Stwórz małe roladki, które następnie układaj w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Polej je pozostałym sosem, posyp resztą mozzarelli, parmezanem i (opcjonalnie) bułką tartą. Całość piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. I gotowe! Powstała właśnie pyszna zapiekanka! Zaproś rodzinę do stołu!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie