Data publikacji: 2017-12-28
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zdrowy smak natury: Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników.

Pieczone placuszki ziemniaczano-selerowe z ziołowym dipem to danie, które łączy w sobie trzy najważniejsze cechy – doskonale smakuje, świetnie prezentuje się na talerzu oraz przygotowane jest z samych wartościowych składników. Potrawa idealnie wpisuje się w kanon zdrowej kuchni w stylu fit, a dzięki swoim walorom smakowym podbija podniebienia dorosłych i dzieci. Wyjątkowo efektownie i oryginalnie wygląda, może więc z powodzeniem stać się doskonałym pomysłem na danie serwowane gościom. Jest idealną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian. SKŁADNIKI: Na placki: 3-4 duże ziemniaki 1/2 dużego lub 1 mały seler 2-3 szalotki 2 jajka 2 łyżki oliwy pęczek świeżego tymianku (można zamienić na pietruszkę lub szczypiorek) sól, pieprz Na dip: 2 opakowania Pasty z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lub serka sojowego świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Szalotkę kroimy drobno i podsmażamy, ziemniaki wraz z selerem obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy podsmażoną cebulkę, oliwę, posiekane zioła, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gotową masę nakładamy do wysmarowanych oliwą foremek na muffinki lub bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Gotowe placuszki podajemy z dipem – mieszamy pastę z jogurtem naturalnym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Weganie mogą zastąpić jogurt serkiem sojowym. CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 min LICZBA PORCJI: 4 porcje WSKAZÓWKA: Masę na placki można podzielić na dwie części i dodać do nich różne zioła, np. natkę pietruszki, szczypiorek lub tymianek i bazylię. Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Pastę z pestkami słonecznika z ogórkiem i koperkiem Well Well (Well-well.eu)
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
