LIFESTYLE Żywienie

Zielona tarta z musem jeżynowym – przepis kulinarny marki Eisberg

Zielona tarta z musem jeżynowym – przepis kulinarny marki Eisberg
Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym

Data publikacji: 2019-08-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zielona tarta z musem jeżynowym – przepis kulinarny marki Eisberg
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem.

Zielona tarta z musem jeżynowym - przepis kulinarny marki Eisberg LIFESTYLE, Żywienie - Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem.

Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem. Przygotowując smakołyk na bazie zielonego, szpinakowego ciasta i orzeźwiającego musu z jeżyn masz pewność, że nikt nie przejdzie obojętnie obok efektownego, pełnego kolorów słodkiego wypieku.   Zielona tarta z musem jeżynowym   Składniki: Ciasto: 120 g Szpinaku młodego marki Eisberg 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia (płaska) 100 g cukru 220 g mąki tortowej 60 ml oleju sok z połówki cytryny opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła   Mus: opakowanie serka mascarpone 250 g śmietanka 36%  200 ml sok z połówki cytryny 3 garście jeżyn (po zblendowaniu powinno wyjść ok. pół szklanki musu) 4 łyżki cukru pudru dekoracja: np. jeżyny, maliny, lawenda Szpinak zblendować z sokiem z połówki cytryny, dzięki czemu uzyskamy intensywny, zielony kolor. Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodać roztopione, chłodne masło oraz olej. Do masy dodać szpinak i mąkę (wcześniej przesianą z proszkiem do pieczenia). Mieszać aż do momentu uzyskania gładkiego ciasta. Formę do tarty posmarować masłem. Płynne ciasto przelać na formę i wstawić na około 25 minut do piekarnika z funkcją termoobiegu, rozgrzanego do temperatury 160 stopni. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i ostudzić. Następnie wyjąć je z formy i odwrócić do góry dnem (wówczas wgłębienie w cieście będzie wyraźne). W przypadku używania zwykłej formy – wyjąć ciasto bez obracania.   Jeżyny zblendować. Następnie powstałe purée dokładnie przetrzeć przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Mus wymieszać z cukrem pudrem. Serek mascarpone ubić ze śmietanką (składniki powinny być dobrze schłodzone, min. 12 godzin). Gdy krem jest już gęsty dodać puree jeżynowe i sok z połówki cytryny. Wszystko jeszcze przez chwilę ubijać do uzyskania jednolitego koloru. Krem powinien być puszysty, sztywny – należy dobrze uchwycić moment, aby krem nie zamienił się w masło. Krem nałożyć na ciasto i włożyć do schłodzenia do lodówki na minimum godzinę. Przed podaniem udekorować jeżynami, malinami oraz lawendą.   Więcej przepisów znajdziesz tutaj: https://www.eisberg.pl/pl/recipes/ 

A to już wiesz?  Świętuj z HELIO Dzień Popcornu!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Zielona tarta z musem jeżynowym - przepis kulinarny marki Eisberg LIFESTYLE, Żywienie - Jeśli marzy Ci się deser jak z instagramowych profili – mamy coś dla Ciebie! Zielona tarta wprawi w zachwyt Twoich bliskich nie tylko delikatnym i niecodziennym smakiem.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy