Smacznego

Zupa grzybowa nie tylko od święta!

Zupa grzybowa nie tylko od święta!
Przepis na aromatyczną i sycącą zupę grzybową z pysznymi, aromatycznymi uszkami wypełnionymi grzybami

Zupa grzybowa z uszkami to nie tylko absolutny świąteczny hit, a jedna z najsmaczniejszych, najbardziej charakterystycznych i wyrazistych zup, jakie można sobie wyobrazić. Właśnie dlatego, zupę grzybową powinno się przygotowywać nie tylko na święta, ale przede wszystkim raczyć się nią na bogato w całym sezonie grzybowym, a także poza nim, bo dostęp do grzybów mrożonych i suszonych jest przecież przez cały rok. Zazwyczaj podaje się ją z makaronem, łazankami, lanymi kluseczkami lub ziemniakami. Można ją też serwować z uszkami nadziewanymi grzybami, które dodatkowo podkreślą i dopełnią smak zupy czyniąc z niej prawdziwie syte danie. Uszka można przygotować samodzielnie lub skorzystać z gotowych uszek, które można kupić w sklepie. To znacznie ułatwi i przyspieszy przygotowanie dania, bo nie ma co ukrywać, że lepienie uszek jest czasochłonne i wymaga niemałej wprawy. Wybierając gotowe uszka warto jednak zwrócić uwagę na ich skład i zawartość wypełnienia. Stawiając na znane i sprawdzone produkty z pewnością unikniemy niemiłych niespodzianek, a nasza zupa grzybowa będzie wyśmienitym pełnym aromatu daniem. W przepisie wykorzystano uszka z grzybami Jawo, ponieważ smakują jak domowe – nie zawierają konserwantów i dodatków chemicznych. Mają dobry skład i są naprawdę bogato wypełnione dobrze przyprawionym grzybowym farszem.

Porcja na 3-4 os.
Składniki:
• 1 szklanka suszonych grzybów – najlepiej podgrzybki lub prawdziwki.
• 1 cebula
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• kawałek pora
• kawałek selera
• 2 litry wody
• 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
• 2 łyżki masła
• 1 łyżeczka mąki pszennej
• ekologiczna kostka rosołowa warzywna
• sól
• pieprz
• kilka ziarenek ziela angielskiego
listek laurowy
• natka pietruszki
• 1 opakowanie uszek z grzybami Jawo

Przygotowanie:
Namocz suszone grzyby w zimnej wodzie i odstaw na min. 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Po namoczeniu odsącz dobrze grzyby z wody, w której się moczyły i pokrój na drobne kawałki. Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę i włóż do garnka razem z grzybami. Warzywa i grzyby zalej 2 litrami zimnej wody, dodaj listek laurowy, ziele angielskie, ekologiczną kostkę rosołową i masło. Gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min., aż grzyby będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem, następnie wyjmij włoszczyznę i cebulę. Wymieszaj śmietanę z mąką, połącz z kilkoma łyżkami zupy, a następnie wlej do pozostałej zupy i ponownie zagotuj. Uszka ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zupę podaj z ugotowanymi uszkami.

Wskazówka:
Gotowe danie możesz posypać dodatkowo posiekaną natką pietruszki. Zamiast śmietany można doprawić zupę jogurtem naturalnym, ale wówczas zupa może mieć lekko kwaskowaty posmak.

Smacznego!
jawo.pl

#święta #przepisy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy