Aktualności kulinarne Naturalnie Smaczne Przyprawy

Co? Kapusta? Głowa… pełna witamin i kulinarnych inspiracji

Co? Kapusta? Głowa… pełna witamin i kulinarnych inspiracji
Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne

Data publikacji: 2018-01-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Co? Kapusta? Głowa… pełna witamin i kulinarnych inspiracji
Kategoria: Aktualności kulinarne , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Naturalnie Smaczne ,

Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne właściwości.
Aktualności kulinarne , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Naturalnie Smaczne , - Co? Kapusta? Głowa… pełna witamin i kulinarnych inspiracji

Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy. Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne właściwości.

Mówiąc o zaletach kapusty, często wymieniamy takie aspekty jak cena i smak. Natomiast nie kojarzymy jej z produktem, z którego można wyczarować specjalne rarytasy. Niesłusznie – różne gatunki kapusty mogą stanowić doskonały element inspirującej kuchni. Zima to idealny czas na przygotowanie pysznych i pożywnych dań z wykorzystaniem kapusty. Zainspiruj się przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, i rozgrzej swój organizm!

Ukryty skarb

Co kryje w sobie ta roślina? Każda odmiana kapusty to skarbnica witamin z grupy B. Zawiera duże ilości witaminy C, dlatego spożywanie dań z wykorzystaniem tego warzywa może przyczynić się do ochrony naszego organizmu przed infekcjami. To także nieocenione źródło witamin E i H. Zawiera również dużo substancji mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan. W Polsce do najbardziej popularnych odmian kapusty należą:

kapusta włoska – ciemnozielona, o charakterystycznym ostrawym smaku. Warto ją spożywać m.in. ze względu na zawartość luteiny. To właśnie z kapusty włoskiej można przygotować przez wszystkich znane i lubiane gołąbki. „Aby podczas gotowania się nie rozpadały, należy pamiętać o tym, żeby kłaść je „zamknięciem” do dołu, na górze zaś gładką częścią liścia. Gołąbki muszą być ułożone blisko siebie”, radzi szef kuchni Knorr.
kapusta biała – najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana odmiana tego warzywa. Można jadać ją przez cały rok – zarówno w formie kiszonek, jak i ugotowaną czy smażoną. To właśnie z niej przygotowuje się tradycyjne polskie dania: bigos, łazanki, tradycyjne gołąbki czy farsz do pierogów.
kapusta czerwona (modra) – nieodłączny element kuchni śląskiej. Charakteryzuje ją wyrazisty kolor i smak. Stanowi idealny dodatek do większości potraw. Jak wskazuje Piotr Murawski, kulinarny ekspert, najlepiej smakuje ugotowana, w towarzystwie kwaśnych dodatków, np. jabłka czy octu.
kapusta pekińska – bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Na gruncie polskim idealnie sprawdza się jako składnik wielu sałatek i surówek. Cechuje ją delikatny smak i niska kaloryczność.
brukselka – mimo swoich niewielkich rozmiarów, posiada dużo dobroczynnych składników odżywczych, np. kwas foliowy. Najczęściej wykorzystywana jako dodatek do zup warzywnych czy zapiekanek.

A to już wiesz?  Jak skomponować menu na Sylwestra? Pomysły na przekąski, dania gorące i sałatki

Jaką kapustę wybrać?

Bardzo ważne, aby zakupione przez nas warzywo było świeże. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na wygląd liści. Te zwiędnięte, w przypadku kapusty białej w kolorze żółto-brązowym, świadczą o tym, że zalega ona w sklepie czy na bazarze już bardzo długo. Warto spojrzeć też na to, czy liście nie są zbite. W takim wypadku trudno rozdzielić je od siebie.

W kapuście rodzą się… pomysły!

Kapusta stanowi nieodłączny element tradycyjnej kuchni polskiej. Potrawy z jej użyciem towarzyszą nam nie tylko na co dzień, lecz także od święta. Zainspiruj się przedstawionymi przepisami i stwórz swoje idealne danie z wykorzystaniem królowej polskich warzyw.

Pikantny gulasz z kiszoną kapustą

Czas przygotowania: 55 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

0,5 kg wołowiny gulaszowej
0,5 kg wieprzowiny
1 Fix Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
2 łyżki pikantnej papryki mielonej
2 cebule
2 marchewki
100 ml czerwonego wina
¼ kg kapusty kiszonej
2 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w ok. 1,5 cm kostkę i posyp papryką. Marchew obierz i pokrój w plastry, a cebulę na małe kawałki. Wlej na patelnię 1 łyżkę oleju i smaż cebulę ok. 5 minut, aż się zrumieni. Dołóż mięso i smaż do momentu zrumienienia z każdej strony – na mocnym lub średnim ogniu ok. 5 minut.
Dołóż marchewkę, wlej wino, szklankę wody i 1 opakowanie Gulasz Naturalnie Smaczne! Knorr, by danie zyskało właściwą konsystencję i wyrazisty smak. Gdy całość będzie wrzeć, zmniejsz ogień i przykryj danie. Gotuj kolejne 30 minut.
Dołóż kiszoną kapustę i od tego momentu danie powinno gotować się jeszcze przez 15 minut. Dodatkiem będą ziemniaki lub kluski.

Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

1 główka kapusty włoskiej
300 g kaszy jaglanej
1 Fix Gulasz Naturalnie smaczne! Knorr
1 cebula
10 pieczarek
10 dag sera wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
3 łyżki oleju

A to już wiesz?  Gotuj z sercem na Walentynki

Sposób przygotowania:

Ugotuj kaszę według zaleceń producenta. Odstaw do wystudzenia, a potem dołóż starty ser i posiekaną natkę pietruszki.
Odetnij z kapusty głąb. Włóż ją do garnka i sparz we wrzątku. Sukcesywnie wyjmuj liście widelcem, by następnie nakładać na nie łyżkę przygotowanej kaszy. Potem zwiń liście, by powstały gołąbki.
Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Dorzuć pokrojone w „ósemki” pieczarki i smaż. Dolej 0,5 l wody i całość zagotuj.
Dodaj Fix Gulasz Naturalnie smaczne!, dzięki czemu sos zyska właściwą konsystencję i będzie idealnie doprawiony. Wymieszaj starannie, a następnie zmniejsz ogień.
Mając gotowy sos, wkładaj do niego gołąbki. Rób to bardzo ostrożnie, by się nie rozpadały. Nałóż pokrywkę na garnek i gotuj danie jeszcze 25 minut. Serwuj je na ciepło.

Surówka z kapusty czerwonej i jabłka

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

½ czerwonej kapusty
1 Sos sałatkowy grecki Knorr
1 czerwona cebula
1 jabłko
2 łyżki wody
3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Pokrój kapustę w cienkie paski, a cebulę pokrój w piórka. Następnie obierz ze skórki jabłko i zetrzyj ją na tarce o dużych oczkach.
Przygotuj aromatyczny dressing, łącząc Sos sałatkowy grecki Knorr z 2 łyżkami wody i 3 łyżkami oliwy.
Wszystkie składniki połącz razem. Surówka będzie doskonałym dodatkiem do dań mięsnych.

Smacznego!

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Aktualności kulinarne , Przyprawy , Aktualności kulinarne , Naturalnie Smaczne , - Co? Kapusta? Głowa… pełna witamin i kulinarnych inspiracji
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , #Przyprawy , Aktualności kulinarne , Naturalnie Smaczne ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy