LIFESTYLE Żywienie

Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek

Data publikacji: 2018-02-02
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Marchew kiedyś niedoceniana, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna u każdego. Od zawsze wykorzystywana jako składnik zup czy surówek, również jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Od początku XX wieku popularność zyskała także marchew w postaci słodkiego deseru.

Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek LIFESTYLE, Żywienie - Marchew kiedyś niedoceniana, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna u każdego. Od zawsze wykorzystywana jako składnik zup czy surówek, również jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Od początku XX wieku popularność zyskała także marchew w postaci słodkiego deseru.

Marchew biała, fioletowa i pomarańczowa. Kiedyś niedocenione warzywo, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna w każdej kuchni. Od pokoleń wykorzystywana jako podstawowy składnik zup czy surówek, często również jako zdrowa przekąska pomiędzy głównymi posiłkami. Od początku XX wieku popularność zyskała także marchew w postaci słodkiego deseru. Ciastem marchewkowym zajadają się prawie wszyscy na świecie, dlatego 3 lutego warto znaleźć czas i przyrządzić własny, słodki i zdrowy wypiek. Świetnym dopełnieniem podwieczorku z tym przysmakiem będzie aromatyczna filiżanka herbaty Ahmad Tea London. Ciasto marchewkowe znane było już w… średniowieczu. Jednak dopiero w XX wieku pokochał je cały świat, zwłaszcza mieszkańcy Anglii i USA. Od pewnego czasu jest niezwykle popularne także w Polsce. Jeżeli nie mieliście jeszcze okazji spróbować tego przysmaku, to Dzień Ciasta Marchewkowego przypadający 3 lutego jest doskonałą okazją, aby to nadrobić. Ciasto marchewkowe: Składniki 5 jajek 250 g masła  1,5 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2 szklanki startej marchewki (ok. 400 g) Przygotowanie: Umyj marchewkę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku rozpuść masło i odstaw do ostudzenia. Utrzyj jajko z cukrem na puszystą masą, cały czas miksując dodawaj roztopione masło i startą marchewkę, następnie dodaj mąkę i mieszaj do momentu połączenia składników. Wysmaruj blachę tłuszczem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto. Piecz 45 minut w 180 stopniach. Na koniec możesz posypać cukrem pudrem lub polać gotowym lukrem. Dla podkreślenia smaku ciasta polecamy zaparzenie herbaty Rooibos & Cinnamon Ahmad Tea London. Zapach cynamonu i łagodny aromat południowoafrykańskiego rooibosa sprawi, że odpoczniecie od codzienności i zrelaksujecie się po długim dniu. Więcej informacji znaleźć można na stronie www.ahmadtea.pl

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Dzień Ciasta Marchewkowego – sprawdzony przepis na pyszny wypiek LIFESTYLE, Żywienie - Marchew kiedyś niedoceniana, a dziś niezastąpiona bomba witaminowa obecna u każdego. Od zawsze wykorzystywana jako składnik zup czy surówek, również jako zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami. Od początku XX wieku popularność zyskała także marchew w postaci słodkiego deseru.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #LIFESTYLE   #Żywienie