LIFESTYLE Żywienie

Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową

Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową
Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do

Data publikacji: 2017-08-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki – to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być – tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do deseru.

Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową LIFESTYLE, Żywienie - Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do deseru.

Morelowe love Soczyste i dojrzałe morele to owoce idealne do przygotowania efektownego i smacznego ciasta. Z dodatkiem płatków migdałów, zmielonych orzechów włoskich lub startej skórki z cytryny albo pomarańczy, nasz smakołyk wyglądać będzie niezwykle apetycznie i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich domownikach i zaproszonych gościach. Słoneczna tarta Składniki: Kostka do pieczenia Kasia – 125 gramów mąka – 1 szklanka cukier puder – 50 gramów żółtka – 1 sztuka śmietana 18% – 1 łyżka morele – 600 gramów bułka tarta – 2 łyżki białe wino – 50 mililitrów cukier – 50 gramów płatki migdałowe – 2 łyżki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto posiekaj razem i zagnieć gładkie ciasto. Formę do tarty wysmaruj kostką do pieczenia Kasia i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm. Odstaw do lodówki. Morele umyj i osusz. Dwie odłóż, resztę pokrój na ósemki i usuń pestki. Schłodzone ciasto posyp bułką tartą i wyłóż pokrojone morele. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 30 minut. W tym czasie pozostałe morele pokrój w kostkę, dodaj wino i cukier i gotuj aż zmiękną. Zdejmij z ognia i zmiksuj na mus. Podpieczoną tartę posmaruj otrzymanym musem i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz jeszcze 10 minut. W krainie poziomek Słodkie i aromatyczne poziomki będą nie tylko doskonale smakować, ale także prezentować się na naszej tarcie. Tak więc, by nieco osłodzić sobie letnie popołudnie, przygotujmy szybkie ciasto, które serwować możemy w towarzystwie mrożonej kawy lub herbaty. Do jej przygotowania potrzebować będziemy masy marcepanowej, serka waniliowego i galaretki. Efekt końcowy – znakomity! Szybki poziomkowiec Składniki: Kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania mąka – 1,5 szklanki proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki jajko – 1 sztuka cukier – 0,33 szklanki masa marcepanowa – 200 gramów cukier puder – 0,33 szklanki serek waniliowy – 150 gramów poziomki – 250 gramów galaretka truskawkowa – 1 opakowanie Sposób przygotowania: Kostkę do pieczenia Kasia, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia włóż do miski i wymieszaj mikserem. Następnie ciasto szybko zagnieć dłonią, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj i wylep nim dno i boki wysmarowanej Kasią i posypanej mąką formy do tarty o średnicy 24-26 cm. Ciasto nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w 200°C około 15 minut. Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem, zrób z niej kulkę i rozwałkuj na arkuszu papieru do pieczenia (dzięki temu nie przyklei się do stołu). Na jeszcze ciepły podpieczony spód wyłóż masę marcepanową, posmaruj serkiem i wysyp na to owoce. Galaretkę rozpuść w szklance gorącej wody. Przestudź. Owoce zalej tężejącą galaretką. Ciasto wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Borówkowa chmurka Lekko kwaskowaty smak borówek idealnie komponuje się z delikatnym, śmietankowym kremem z białej czekolady i mascarpone. By ciasto po upieczeniu nie było twarde, musimy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść je na jednolitą masę, a następnie uformować z niego kulę i szczelnie owinięte aluminiową folią włożyć do lodówki na 30 minut. Gotową tartę udekorować możemy listkami świeżej mięty i skórką limonki. Będzie pysznie! Tarta z białą czekoladą i borówkami Składniki: mąka – 2 szklanki cukier puder – 2 łyżki żółtko – 2 sztuki Kostka do pieczenia Kasia – 1 opakowanie woda – 3 łyżki biała czekolada – 2 opakowania serek mascarpone – 1 opakowanie borówki amerykańskie – 300 gramów skórka z limonki – 1 sztuka cukier puder – 1 opakowanie liście świeżej mięty – 1 pęczek Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski wsyp mąkę, dodaj kostkę do pieczenia Kasia, cukier i wodę. Dodaj żółtka. Zagnieć ciasto, zawiń w folię i odłóż na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką, wyłóż nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy ok. 26 cm. Wierzch ciasta nakłuj widelcem, obciąż (np. kaszą, ryżem). Piecz w temperaturze 180°C, aż ciasto uzyska złoty kolor. Odstaw do ostygnięcia. Przygotuj krem – czekoladę roztop w kąpieli wodnej, zdejmij z ognia. Dodaj serek mascarpone, wymieszaj łyżką. Krem nałóż na ostudzony spód ciasta, udekoruj owocami. Posyp cukrem pudrem, udekoruj skórką z limonki i listkami mięty. Elegancja Francja By nadać naszej tarcie wykwintności, dodać możemy do niej także bakalie. Tarta śliwkowo-orzechowa pięknie pachnie, a przy tym zachwyca intensywnym smakiem owoców i chrupkością orzechów. Sezon na śliwki zaczyna się w sierpniu i trwa aż do października, jednak zamiast nich wykorzystać możemy także inne owoce, np. brzoskwinie lub jabłka. Tak przygotowana tarta najlepiej smakuje serwowana na ciepło, w towarzystwie lodów, bitej śmietany albo polewy – karmelowej lub czekoladowej. Tarta ze śliwkami i orzechami Składniki: mąka – 300 gramów Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów cukier trzcinowy – 50 gramów żółtka jajek – 3 sztuki białko jajka – 1 sztuka śliwki – 600 gramów cukier żelujący 3:1 – 150 gramów orzechy nerkowca – 200 gramów bułka tarta – 3 łyżki cukier trzcinowy – 1 łyżka Sposób przygotowania: Mąkę i cukier połącz z posiekaną kostką do pieczenia Kasia. Dodajemy żółtka i jeśli ciasto jest zbyt suche kilka łyżek wody, zagniatamy. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Boki formy o średnicy 24 cm smarujemy kostką do pieczenia Kasia i oprószamy mąką, dno wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Ciasto przekładamy delikatnie do formy i wyklejamy nim dno i boki formy, zostawiając nadwyżki ciasta na bokach. Dno nakłuwamy widelcem. Śliwki kroimy na połówki i usuwamy pestki. 2/3 orzechów drobno siekamy i mieszamy z cukrem żelującym, bułką tartą i śliwkami. Całość wykładamy na ciasto w formie, starając się by śliwki były ułożone skórką do dołu. Posypujemy resztą (lekko posiekanych) orzechów. Wystające brzegi ciasta zawijamy do środka na owoce, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem trzcinowym. Pieczemy około 45 minut w temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia. American (cherry) dream Tarta i wiśnie to wyjątkowo zgrany duet – kruche ciasto i soczyste owoce to świetny pomysł na smaczny i popularny podwieczorek. Ten deser, który w swojej angielskiej wersji funkcjonuje pod nazwą cherry pie, szczególnie upodobali sobie amerykanie. Warto jest więc go wypróbować i… upiec bliskim radość – dodatkowo przyozdabiając gotowe ciasto wzorem serca. Smacznego! Tarta z wiśniami Składniki: Kostka do pieczenia Kasia – 150 gramów mąka pszenna – 250 gramów cukier puder – 100 gramów żółtka – 2 sztuki śmietana – 1 łyżka krem budyniowy – 1 opakowanie mleko – 500 mililitrów Kostka do pieczenia Kasia – 100 gramów frużelina – 1 puszka płatki migdałowe – 2 łyżki Sposób przygotowania: Do miski wsyp mąkę, cukier puder, żółtka, śmietanę i 150 g miękkiej kostki do pieczenia Kasia. Wszystko wymieszaj mikserem, a następnie wyłóż na stół i szybko zagnieć. Ciasto rozwałkuj na grubość 1 cm i wyklej nim wysmarowaną Kasią i posypaną mąką formę do tarty. Formę z ciastem włóż na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj wg przepisu na opakowaniu krem budyniowy. Następnie ciasto wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz ok. 15 minut. Na upieczony spód wyłóż 2/3 kremu budyniowego i wiśnie. Tartę udekoruj resztą kremu i płatkami migdałowymi.  

A to już wiesz?  Sprawdź, gdzie pieprz rośnie na WWW.FRoSTAFOODTRACKER.PL

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Francuskie inspiracje, czyli sposób na tartę owocową LIFESTYLE, Żywienie - Bagietki, sery, ratatouille, żabie udka, ślimaki - to nie jedyne specjały, które zalicza się do klasyków francuskiej kuchni. Równie popularna, a przy tym wyjątkowo smaczna może być - tarta. Słodkie, dojrzewające w wakacyjnym słońcu owoce to znakomity dodatek do deseru.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy