LIFESTYLE Żywienie

Gruzja na talerzu

Gruzja na talerzu
Gruzja na

Data publikacji: 2017-09-18
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Gruzja na talerzu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Gruzja na talerzu

Gruzja na talerzu LIFESTYLE, Żywienie - Gruzja na talerzu

Gruzja na talerzu Smaczna, różnorodna i aromatyczna? Taka jest właśnie kuchnia gruzińska. Zachwyca swoją prostotą i niecodziennym połączeniem smaków. W Gruzji kuchnia zajmuje szczególne miejsce w tradycji. Doceniana przez turystów z całego świata, jest coraz bardziej popularna również w Polsce. W Gruzji w ciepłym słońcu dojrzewają soczyste pomidory, arbuzy, melony czy winogrona. W halach górskich zaś znajdziemy popularną tam baraninę i setki gatunków sera. I to właśnie ser jest głównym składnikiem jednej z najpopularniejszych gruzińskich potraw – Chaczapuri. Zapiekany placek nadziewany serem, podany w różnych wariacjach (w zależności od regionu) jest uwielbiany zarówno przez Gruzinów jak i odwiedzających ten piękny kraj. Idealnie komponuje się z czerwonym winem np. gruzińskie Marani Saperavi. Chcesz poczuć smak Gruzji bez wychodzenia z domu? Wypróbuj nasz przepis na pyszne Chaczapuri! Chaczapuri Ciasto na chlebek: 300 ml wody 150 ml mleka 1 kostka świeżych drożdży lub 2 torebki suszonych 200 ml oleju 1 kg mąki pszennej 2 łyżka cukru Farsz: 400 g mozzareli 500 g bryndzy owczej 1/2  kostki masła Sól do smaku   Sposób przygotowania: Ciasto: Jeśli używasz świeżych drożdży dodaj je do miski z ciepłą wodą i mlekiem. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Gdy drożdże zaczną pracować dodaj olej i przełóż całość do miski z mąką (w przypadku użycia drożdży suszonych możesz od razu połączyć ze sobą wszystkie składniki). Dodaj cukier oraz sól i zagnieć ciasto. Całość przykryj i odstaw na ok. 25 minut. Farsz: Połącz ze sobą obydwa sery. Do smaku dodaj sól. Jeśli ciasto już wyrosło podziel je na cztery części i zrób z nich kule. Pierwszą rozwałkuj na stolnicy zostawiając grubszy środek, a brzegi cieńsze. Na środek nałóż ¼  farszu, złóż boki do środka, zlep i odwróć na drugą stronę. Czynności powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta. Placki smaż na suchej patelni na średnim ogniu aż się zarumienią i będą chrupkie. Przełóż na talerz, posmaruj masłem. Smacznego!

A to już wiesz?  Zdrowe jedzenie, czyli jakie? Czy możliwa jest żywność bez chemii?

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Gruzja na talerzu LIFESTYLE, Żywienie - Gruzja na talerzu
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy