Data publikacji: 2017-11-13
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Jesienne wieczory z ciasteczkami brownie od McVitie’s – przepis
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Za oknem coraz więcej szarości, a temperatura spada nieubłaganie, zapowiadając zbliżającą się zimę. W takie dni chętnie sięgamy po słodkości, które idealnie pasują do wieczornego kubka gorącej herbaty i ulubionego filmu czy książki.
Jeśli masz ochotę na prosty, własnoręcznie zrobiony deser, przedstawiamy przepis na brownie z karmelizowanymi orzechami i ciasteczkami McVitie’s w białej czekoladzie. Uwierzcie, smakują niesamowicie! Lista zakupów: Składniki na ciasto: • 250 g (17 ciastka) McVitie’s Digestive The Original • 400 g gorzkiej czekolady (do ciasta) • 250 masła • 225 g orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych) • 7 jajek (średniej wielkości) • 350 g mąki • 1 opakowanie proszku do pieczenia • 500 g cukru • 1 opakowanie cukru wanilinowego • szczypta soli • 50 g białej czekolady (do polewy) • tłuszcz i mąka do formy • papier do pieczenia • jednorazowy rękaw cukierniczy Wartość kaloryczna na porcję: Ok. 350 kcal, białko: 6 g, tłuszcze: 19 g, węglowodany: 39 g Przygotowanie: Ilość porcji: ok. 30 Przygotowanie: 60 minut Pokruszoną ciemną czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Kolejno pokrusz 75 g orzechów ziemnych i 125 g ciastek, a jajka ubij trzepaczką. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Następnie dodaj do miski: 400 g cukru, cukier wanilinowy, sól, jajka i mieszankę czekolady z masłem. Całość wymieszaj mikserem na gładką i jednolitą masę. Na koniec dodaj do ciasta orzeszki i ciastka. Formę (wielkości 30 x 38 cm) natłuść i oprósz mąką. Przełóż do niej przygotowane ciasto i wyrównaj. Piecz w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny: 175 °C/ z termo-obiegiem: 150 °C/ gaz: patrz informacje od producenta) przez ok. 20 – 25 minut. Po wyjęciu pozostaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Jeśli chcesz wzbogacić swoje brownie i uczynić je jeszcze bardziej smakowitym, możesz udekorować wierzch ciasta. Nasza propozycja to karmelizowane orzechy i ciasteczka McVitie’s Digestive The Original z białą czakoladą. Podpowiadamy, jak to zrobić. Na patelni rozpuść 100 g cukru i 2 łyżki wody. Następnie dodaj 150 g orzechów i karmelizuj je przez ok. 2 min, ciągle mieszając. Orzechy przełóż na papier do pieczenia, pozostaw do wystygnięcia, a później rozdrobnij. Białą czekoladę pokrusz i rozpuść w kąpieli wodnej, przelej do rękawa cukierniczego, odetnij koniec i udekoruj zawartością 125 g ciasteczek McVitie’s Digestive The Original. Po ostygnięciu ciastek, rozdrobnij je. Ostudzone Brownie pokrój na porcje i udekoruj orzechami i ciastkami. Życzymy smacznego i pięknych, relaksacyjnych jesiennych wieczorów! McVitie’s Digestive The Original, cena ok.7 zł
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie