Data publikacji: 2017-11-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kociołek warzywny
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Smakowite danie pełne warzyw
1 saszetka koncentratu pomidorowego Łowicz 30 % 400 g makaronu penne 2 papryki czerwone 1 duża papryka żółta 2 marchewki 1/2 selera 2 średnie cukinie 450 g zielonej fasolki szparagowej 250 g pieczarek 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki chili 1 łyżka suszonej bazylii 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku olej do smażenia 600 ml gorącej wody natka pietruszki do oprószenia na talerzach Wykonanie: Cebulę obierz i pokrój w piórka. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa umyj. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paseczki, cukinie w ćwierć plasterki. Marchewkę i seler obierz i pokrój w cienkie słupki (jak włoszczyznę). Fasolkę szparagową pokrój na mniejsze kawałki, a pieczarki w pół plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej i zeszklij cebulę, następnie wrzuć marchewkę z selerem i przesmażaj przez około 2-3 minuty. Dodaj paprykę, po 2-3 minutach fasolkę, pieczarki oraz czosnek, razem duś pod przykryciem około 3-5 minut. Do garnka dodaj cukinię, makaron i wlej gorącą wodę. Przemieszaj, przykryj garnek i duś na wolnym ogniu około 15 minut. W moździerzu rozetrzyj wszystkie przyprawy na proszek i wraz z koncentratem pomidorowym Łowicz 30 % dodaj do dania. Całość dokładnie wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut, po czym wyłącz. Na talerzach podawaj z natką pietruszki.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie