Data publikacji: 2013-08-09
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kukurydza – smak na lato
Kategoria: Aktualności kulinarne , , , ,
Już najwyższy czas! Czas na kukurydzę! Słodkie, jędrne, soczyste ziarna! Jak je wykorzystać? Najsmaczniejsze przepisy proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Już najwyższy czas! Czas na kukurydzę! Słodkie, jędrne, soczyste ziarna! Jak je wykorzystać? Najsmaczniejsze przepisy proponuje szef kuchni Knorr, Piotr Murawski.
Do wrzątku i … gotowe!
Po kolby kukurydzy sięgamy chyba najczęściej na… plaży. Jeszcze nie tak chętnie zapraszamy je do swojej kuchni. Dlatego bywa, że nie wiemy, jak je ugotować. A to najprostszy sposób na pyszną kukurydzę. Z pomocą przychodzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr: „Najpierw należy obrać kolbę kukurydzy z łupin i włosów. Wkładamy ją do wody o temperaturze ok. 90 stopni. Wystarczy tylko ok. 10 minut, by zmiękła. Nie należy solić wody, bo kukurydza będzie twarda. Po wyjęciu z wrzątku możemy skropić ją oliwą i gotowe!”. Jak radzi kucharz, kukurydzę możemy także gotować w mleku – będzie miękka i delikatna. A gdy dodamy do mleka jeszcze odrobinę miodu… pychota!
Po ugotowaniu kukurydzę możemy także zapiec w piekarniku. Należy podawać ją koniecznie na ciepło. Przepisy na Pieczoną kukurydzę i Kukurydzę w kolbie poleca szef kuchni Knorr:
http://www.przepisy.pl/przepis/pieczona-kukurydza#szukaj/kukurydza/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/kukurydza-w-kolbie#szukaj/kukurydza/przepisy
Na grilla z nią!
Czas, by w końcu spróbować grillowanej kukurydzy. Ten smak jest warty polecenia! Jak taką kukurydzę przygotować? Sprawa wygląda bardzo prosto. „Można ją wcześniej podgotować w wodzie lub mleku i wówczas wystarczy grillować ją po kilka sekund z każdej strony i polać oliwą”, zdradza szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Alternatywą jest skropienie oliwą surowych kolb i zawinięcie ich w folię aluminiową. Taka kukurydza będzie gotowa po kilku minutach grillowania z każdej strony. I mamy okazję zachwycić się przysmakiem mieszkańców Ameryki – kukurydzą z rusztu!
Żółte, kremowe – zupy!
Z kukurydzy możemy również przyrządzić pyszne, apetycznie żółciutkie, zupy-kremy. Charakteryzują się one lekko słodkawym smakiem, który możemy przełamać pieprzem, cebulą, czosnkiem, a nawet curry i sokiem z cytryny. Zupy z kukurydzy będą się znakomicie prezentować udekorowane zieloną natką pietruszki. Szef kuchni Knorr poleca Zupę z kukurydzy z czosnkiem i Zupę z kukurydzą z jarzynami:
http://www.przepisy.pl/temat/sezon-letni/przepis/zupa-z-kukurydzy-z-czosnkiem
http://www.przepisy.pl/temat/sezon-letni/przepis/zupa-z-kukurydza-z-jarzynami
Zamiast konserwowej
Latem możemy zrezygnować z kukurydzy konserwowej używanej do sałatek i jako dodatek do innych potraw, zastępując ją ziarnami świeżego warzywa. Z pewnością wzbogaci to smak Surówki z kapusty pekińskiej z kukurydzą, klasycznej sałatki gyros czy Potrawki z kurczaka z kukurydzą:
http://www.przepisy.pl/przepis/surowka-z-kapust-pekinskiej-z-kukurydza-1#szukaj/kukurydza/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/potrawka-z-kurczaka-z-kukurydza#szukaj/kukurydza/przepisy
Również sięgając po przepisy kuchni meksykańskiej, warto pokusić się o świeżą kukurydzę. Wówczas smak potraw będzie bliższy oryginalnym przysmakom serwowanym za Oceanem. A propozycji nie brakuje: Burritos, Meksykański kurczak pod pierzynką, tortilla we wszelkich odmianach. Kukurydza w nich niezastąpiona!
http://www.przepisy.pl/przepis/burritos#szukaj/kukurydza/przepisy
http://www.przepisy.pl/przepis/meksykanski-kurczak-pod-pierzynka#szukaj/kukurydza/przepisy
Czy wiesz, że…
Popularność kukurydzy zawdzięczamy mieszkańcom obu Ameryk. Bogactwo jej zastosowań doceniali już Majowie i Aztekowie. Była ona nie tylko podstawą ich kuchni, ale odgrywała także istotną rolę w ich wierzeniach. Majowie uważali, że bogowie ulepili ludzi właśnie z… ciasta kukurydzianego. Dziś na niejednym amerykańskim filmie widzimy bohaterów chrupiących dorodne kolby kukurydzy. Jest ona także niezastąpionym składnikiem lokalnych kuchni w Ameryce Południowej, między innymi peruwiańskiej. Kukurydzę pokochali też Europejczycy – Włosi umiłowali sobie polentę, czyli kaszkę kukurydzianą przyrządzaną z oliwą, doprawianą czosnkiem, a rumuńska kuchnia słynie z mamałygi przygotowywanej z kaszy kukurydzianej. Czas, by kukurydzę docenić również w Polsce!
Przepisy i porady, jak wykorzystać w kuchni kukurydzę, znajdziecie:
na stronie www.przepisy.pl
na kulinarnym blogu szefów kuchni Knorr http://www.przepisy.pl/blog/
na profilu na portalu Facebook www.facebook.com/przepisypl
na kanale „Przepisy.pl” na You Tube www.youtube.com/user/codzisnaobiad
pobierając przepisy na telefon po zeskanowaniu kodu QR.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , # , , ,