Aktualności kulinarne

Kulinarne inspiracje Knorr

Kulinarne inspiracje Knorr
Mamy październik! I choć kalendarz uparcie przypomina nam, że dopiero skończyło się lato, nie ulega wątpliwości, że aura stała się bardzo jesienna. Pierwsze liście spadające z suchych gałęzi drzew, zimny wiatr, nieznośny deszcz siąpiący za oknem… W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy metamorfozie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci marki Knorr. Przygotowali oni przepisy na pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty. Do

Data publikacji: 2010-10-08
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Kulinarne inspiracje Knorr
Kategoria: Aktualności kulinarne , , , ,

Mamy październik! I choć kalendarz uparcie przypomina nam, że dopiero skończyło się lato, nie ulega wątpliwości, że aura stała się bardzo jesienna. Pierwsze liście spadające z suchych gałęzi drzew, zimny wiatr, nieznośny deszcz siąpiący za oknem… W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy metamorfozie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci marki Knorr. Przygotowali oni przepisy na pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty. Do dzieła!
Aktualności kulinarne , , , , - Kulinarne inspiracje Knorr

Mamy październik! I choć kalendarz uparcie przypomina nam, że dopiero skończyło się lato, nie ulega wątpliwości, że aura stała się bardzo jesienna. Pierwsze liście spadające z suchych gałęzi drzew, zimny wiatr, nieznośny deszcz siąpiący za oknem… W takich warunkach nasze organizmy potrzebują wzmocnienia. Jesień to czas kiedy metamorfozie ulega pogoda, ale również nasza kuchnia. Pojawiają się cudownie pachnące grzyby, potrawy stają się bardziej syte, chętniej sięgamy po ciepłe posiłki. Często jednak pojawia się pytanie „Co dziś na obiad?”. Z odpowiedzią spieszą kulinarni eksperci marki Knorr. Przygotowali oni przepisy na pyszne dania, które rozgrzeją podczas jesiennej słoty. Do dzieła!

 

Polędwiczki wieprzowe z chrupiącą skórką

Naszą przygodę z gotowaniem zacznijmy od niebanalnej wersji polędwiczek wieprzowych. Wyjątkowy aromat sera pleśniowego, wzmacniające właściwości rozmarynu oraz orzechy włoskie to gotowy przepis na kulinarny sukces.

Kuchnia francuska

Czas przygotowania: 15 minut

Czas gotowania: 20 minut

Danie dla czterech osób

Danie proste w przygotowaniu

 

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa – 400 gramów
Przyprawa do mięs KNORR – 1 łyżeczka
Chleb tostowy – ¼ paczki
Ser pleśniowy – 100 gramów
Orzechy włoskie – 10 gramów
Wędzony boczek – 8 plastrów
Rozmaryn – 1 gałązka
Fix KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z grzybów leśnych – 1 opakowanie
Marchew – 1 sztuka
Jabłko – 1 sztuka
Kalarepa – 1 sztuka
Oliwa z oliwek – 50 ml
Sok jabłkowy – 50 mililitrów
Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR – 1 opakowanie
Cykoria – 1 sztuka (duża)

A to już wiesz?  Obiad w 15 minut? Pora na kuskus!

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki umyj i osusz. Pokrój w niewielkie medaliony. Zamarynuj Przyprawą do mięsa KNORR i zawiń w plastry boczku. Całość przekłuj wykałaczkami, po czym odstaw w chłodne miejsce.
Ser pleśniowy, chleb tostowy (bez skórki), orzechy włoskie i rozmaryn dokładnie posiekaj lub zmiksuj (aż do uzyskania jednolitej masy).
Polędwiczki obsmaż na patelni z obu stron. Zostaw mięso na patelni, a na jego powierzchni ułóż warstwę chleba, a następnie sera. Całość wstaw do piekarnika na najwyższą półkę i piecz do momentu, aż chleb tostowy z serem zacznie się zapiekać na złoty kolor. Uważaj – patelnia będzie gorąca.
Na koniec w 300 ml zimnej wody przygotuj sos grzybowy z opakowania Fixu KNORR. Tak przygotowanym sosem zalej mięso. 
Całość duś pod przykryciem około 5 minut.

Sałatka:

Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy KNORR wymieszaj z oliwą z oliwek i sokiem jabłkowym.
Obierz kalarepę, jabłko i marchew. Zetrzyj na grubych oczkach tarki. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.
Sałatkę układaj na liściach cykorii.

 

Zrazy z karkówki ze śliwką

Kolejna propozycja to danie z „niespodzianką”. Ze sklepowych półek znikają świeże owoce, goszczące na naszych stołach przez ostatnie miesiące. Jeśli mimo końca sezonu, chcesz do domowego menu wprowadzić namiastkę letnich sadów, sięgnij po ich jesienną wersję. Zrazy faszerowane cebulą, ogórkami kiszonymi i suszonymi śliwkami przywodzą na myśl pyszne wspomnienia ciepłego lata. 

Danie trudne w przygotowaniu

Czas przygotowania: 50 minut

Kuchnia polska

Danie dla czterech osób

Dla dzieci

 

Składniki:

Chuda karkówka wieprzowa – 700 gramów
Ogórki kiszone – 4 sztuki
Cebula – 2 sztuki średniej wielkości
Musztarda sarepska – 50 gramów
Majeranek – 1 łyżka
Mąka pszenna – 50 gramów
Kostka do mięs pieczeniowa KNORR – 1 sztuka  
Olej słonecznikowy – 50 mililitrów
Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
Czarny pieprz – do smaku
Suszona śliwka – 20 gramów

A to już wiesz?  Co za smak, co za aromat! Oto nowa linia bulionów Knorr "Smaki i aromaty"

 

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w plastry, podsmaż i odstaw na bok do ostygnięcia.
Ogórki i suszoną śliwkę pokrój w paseczki.
Z karkówki wytnij plastry grubości około centymetra, rozbij tłuczkiem, a następnie posmaruj musztardą, posyp majerankiem, dodaj odrobinę soli i mielonego pieprzu. Następnie nałóż pokrojone ogórki, cebulę i suszoną śliwkę. Całość zroluj i przebij wykałaczką, oprósz mąką i obsmaż w garnku.
Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy i około 500 ml wody. Całość doprowadź do wrzenia, dodaj Kostkę do mięs pieczeniową KNORR i duś, aż mięso będzie miękkie.
Zrazy podawaj z kaszą i surówką.

 

 

Wołowina po burgundzku

Są w miesiącu dni, w których mamy ochotę na coś bardziej wystawnego i eleganckiego. Takie potrawy często kojarzą się nam jednak ze skomplikowanymi i czasochłonnymi przepisami, przez co nierzadko zniechęceni rezygnujemy z podejmowania kulinarnych wyzwań. Z myślą o takich momentach, eksperci marki Knorr przygotowali wykwintne danie, które niejednego smakosza porwie zmysłowym aromatem czerwonego wina. Smacznego!

Kuchnia francuska 

Czas przygotowania: 15 minut 

Czas gotowania: 80 minut

Danie dla sześciu osób

Danie proste w przygotowaniu  

 

Składniki:

Wołowina (np. z udźca) – 800 gramów
Wędzony boczek – 150 gramów
Cebula szalotka  – 15 sztuk
Czosnek – 2 ząbki
KNORR Danie na dziś Bitki w sosie z czerwonego wina – 2 opakowania
Liść laurowy – 3 sztuki
Świeży tymianek – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – 1 szczypta
Mix sałat – 500 gramów
Sos sałatkowy włoski KNORR – 1 opakowanie
Śliwki (suszone lub świeże) – 100 gramów
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Parmezan – 50 gramów

 

 

Sposób przygotowania:

 Wołowinę umyj i osusz. Mięso i boczek pokrój w kostkę 3 cm na 3 cm.
 Szalotki obierz i przekrój na pół.
 W dużym garnku podsmaż boczek do momentu, aż wytopi się cały tłuszcz. Następnie dodaj szalotki i zeszklij. Cebulki i boczek przełóż na talerz. Do garnka dodaj pokrojoną w kostkę wołowinę. Smaż do momentu uzyskania złocistego koloru.
 Do tak przygotowanego mięsa dolej około pół litra wody, dodaj liście laurowe i duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 60 minut. Następnie dodaj wcześniej obsmażony boczek i cebulkę. Dodaj posiekany tymianek, szczyptę gałki i czosnek.
 Całość zalej sosem winnym z dwóch opakowań Fixu KNORR rozmieszanym w 300 ml wody.  Całość gotuj jeszcze 20 minut.

A to już wiesz?  Światowy Dzień Żywności 2015. Marka Knorr włącza się w inicjatywę ONZ

Sałatka:

1.    Sos sałatkowy włoski KNORR wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek i 3 łyżkami wody.

2.    Mix sałatek przełóż do miski. Owoce pokrój w cząstki, dodaj do sałaty i posyp startym parmezanem. Całość zalej sosem sałatkowym i wymieszaj.

 

 

Zapraszamy do próbowania nowych ciekawych smaków i dzielenia się nimi z najbliższymi. Wpuść do swojej kuchni nowe pomysły i znajdź swój sposób na kulinarne podróże w zaciszu domowego ogniska. Do zobaczenia wkrótce!

Zapraszamy na www.knorr.pl

 

Pomysły na codziennie inne pyszne danie znajdziesz na naszym profilu „Co dziś na obiad?” na Facebook’u.

Wolisz przepisy w wersji video? Inspiracji szukaj na naszym kanale YouTube!

 

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Aktualności kulinarne , , , , - Kulinarne inspiracje Knorr
Hashtagi: #Aktualności kulinarne , # , , ,

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy