Smacznego

Majówkowe grillowanie – co wrzucić na ruszt?

Informacja prasowa
23 kwietnia 2013, Nowy Sącz

Ryby, owoce, a może warzywa? Pomysłów na to jak urozmaicić dania z rusztu jest wiele, Wszyscy jednak wiemy, że głównym bohaterem każdego majówkowego barbecue są pyszne kiełbaski. Zarumienione nad grillowym dymem, warto podawać z ciekawymi dodatkami np. konfiturą żurawinową, która dopełni smaku majówkowego menu, tworząc wyjątkową kompozycję.
Smakołyki z rusztu w nowym wydaniu
Sekretem majówkowego przyjęcia z grillem w roli głównej jest doskonałe menu. I choć potrawy z rusztu głównie kojarzą nam się z prostym, niewyszukanym jedzeniem, to warto puścić wodzę fantazji i zaskoczyć swoich gości. Kiełbaski to obowiązkowe pozycje podczas każdego grilla. Jednak, by nie popaść w rutynę, można podać je w zupełnie nowej odsłonie i dodać im odrobinę nieskrępowanej elegancji. Jednym z pomysłów może być zaserwowanie np. kiełbasek śląskich marki Konspol w piwno-miodowej glazurze.
Przedstawiamy garść inspiracji na smakowite dania z rusztu w innym, ciekawym wydaniu. Zgłodnieliście?
Kiełbaski w piwno-miodowej glazurze
Składniki:
• 8 kiełbasek śląskich marki Konspol
• 3 ząbki czosnku
• 1 cebula
• 3 szklanki piwa
• 3 łyżki miodu
• przyprawy: 1 liść laurowy, ziele angielskie i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piwo wlewamy do szklanego naczynia i dokładnie mieszamy z miodem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę. Całość doprawiamy. Kiełbaski nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy je przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by nasze kiełbaski miały jeszcze więcej smaku, posmarujmy je przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania.
Po amerykańsku
Składniki
• 1/2 kg kiełbasy Śląskiej z kurczaka marki Konspol
• 250ml sosu barbecue
• 2 łyżki cukru brązowego
• kilka plastrów wędzonego boczku
• kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, owijamy plastrami boczku i nakłuwamy widelcem. Sos barbecue mieszamy z brązowym cukrem, zalewamy nim przygotowane wcześniej kawałki kiełbasy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury i grillujemy pokrojoną kiełbasę przez około 15 minut, obracając ją i smarując sosem. Podajemy z pieczywem i pomidorkami koktajlowymi.
Z czosnkiem za pan brat
Składniki:
• kiełbasa wieprzowa o smaku bekon z serem marki Konspol – 8 sztuk
• 3 ząbki czosnku
• 7 łyżek masła
• garść przypraw: sól, pieprz, chili
• ketchup
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z masłem i doprawiamy do smaku. Kiełbasę nacinamy, kładziemy na rozgrzanym ruszcie i smarujemy przygotowanym masłem czosnkowym. Pod koniec grillowania posypujemy ją przyprawą chili. Kiełbasę podajemy np. z ketchupem.
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy