LIFESTYLE Żywienie

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i ruk

Data publikacji: 2018-04-06
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i ruk
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy.

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i ruk LIFESTYLE, Żywienie - Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy.

Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy. Kluski śląskie podawane są najczęściej jako dodatek do pieczonych dań mięsnych z sosem, doskonale smakują z gulaszem, karczkiem w sosie własnym lub mięsną roladą. Można serwować je również z różnorodnymi sosami np. serowymi lub warzywnymi albo jako samodzielne danie ze skwarkami. Kluski śląskie można też podawać na słodko z dodatkiem śmietany i cukru lub dżemu. Kluski śląskie to doskonały pomysł na syte danie obiadowe, które można serwować na wiele różnych sposobów. Poniżej wyjątkowo prosty przepis na to szybkie i efektowne danie z wykorzystaniem gotowych klusek śląskich z dziurką Jawo. Kluski Jawo mają prosty, domowy skład, nie zawierają konserwantów i pozwolą nam zaoszczędzić sporo czasu. Porcja na 2-3 os. Składniki: opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo Sos serowy: 100 g niebieskiego sera pleśniowego 150 g kremowego serka twarogowego szklanka śmietany 18% 2 łyżeczki suszonego oregano 5 łyżek orzechów włoskich ½ szklanki tartego sera na wierzch rukola sól i pieprz łyżeczka masła oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine sok z cytryny   Przygotowanie: Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano, posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni. Umyj i osusz rukolę, oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych kluskach i gotowe.   Smacznego!   jawo.pl

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i ruk LIFESTYLE, Żywienie - Kluski śląskie to tradycyjne danie kuchni śląskiej mocno zakorzenione w naszej polskiej kulinarnej tradycji. Inne mniej popularne nazwy klusek śląskich to kluski białe, biołe, guminowe, gumione, kartofelmelklezy i gumiklyjzy.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #LIFESTYLE   #Żywienie