Data publikacji: 2020-10-14
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Maślanka wcale nie musi być nudna!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Brakuje Ci kulinarnych inspiracji? Masz ochotę na nowości, ale nie masz pomysłu na ciekawe smaki? A może chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi daniami, ale nie wiesz skąd wziąć natchnienie?

Brakuje Ci kulinarnych inspiracji? Masz ochotę na nowości, ale nie masz pomysłu na ciekawe smaki? A może chcesz zaskoczyć swoich bliskich niebanalnymi daniami, ale nie wiesz skąd wziąć natchnienie? Z pomocą przychodzi… maślanka! Prosty, zdrowy i łatwo dostępny produkt, który potrafi zadziwić. Bo ten fermentowany napój mleczny nie musi być tylko dodatkiem, może stać się prawdziwym bohaterem niejednej pysznej potrawy. Bajeczna – jajeczna Przygotuj zdrowe, pełnowartościowe śniadanie z zaskakującym składnikiem. Do tradycyjnej pasty jajecznej dodaj maślankę! To sprytny i prosty przepis na to, by jajko było zwarte i miało wyrazisty smak. Poczęstuj pastą w nowej odsłonie swoich najbliższych, ciekawe czy zgadną, jaki tajemniczy produkt nadaje jej aksamitności. Składniki: 1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej 4 jajka, ugotowane na twardo pęczek drobnego szczypiorku pęczek grubego szczypiorku 50 g Twarogu Mazurski Smak półtłusty sól i pieprz – do smaku świeże pieczywo, masło Łaciate i rzodkiewki – do podania Przygotowanie: Jajka obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy pokruszony twaróg i drobno posiekany szczypiorek. Całość zalewamy maślanką, doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy. Dekorujemy grubym szczypiorkiem, pokrojonym w cienkie, poprzeczne paski. Podajemy pastę na kanapkach z masłem i plasterkami rzodkiewek. O kurczę, ale dobre Jak przygotować lekki obiad? Wystarczy połączyć kurczaka i… maślankę! Brzmi nierealnie? A jednak! Ten fermentowany napój mleczny znakomicie sprawdza się jako marynata. Namoczone w nim podudzia z kurczaka będą delikatne, a mięso będzie znakomicie odchodzić od kości i wprost rozpływać się w ustach. A zamiast wody, kompotu lub herbaty wlej maślankę do szklanki i skorzystaj z jej prozdrowotnych właściwości, poprawiających przemianę materii. Składniki: 500 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej 1 kg podudzi z kurczaka 2 małe, suszone papryczki chili kilka gałązek świeżego tymianku 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 ząbki przetartego czosnku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy i nacieramy nimi mięso. Zalewamy całość maślanką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z marynaty, usuwamy jej nadmiar i przekładamy mięso do brytfanki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 50 minut, aż skórka ładnie się zezłoci. Podajemy z ulubionymi dodatkami. SZAŁatka z łososiem Myślisz, że połączenie fermentowanego napoju mlecznego i ryby nie może się udać? Nic bardziej mylnego! Maślankowy dressing z nutką cytryny stworzy idealną pierzynkę, która przykryje łososia w zdrowej i pysznej sałatce. To danie znakomicie sprawdzi się na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Zaskoczysz ich nieoczywistym połączeniem i niepowtarzalnym smakiem. Składniki: ½ szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej opakowanie miksu sałat pęczek zielonych szparagów 3 jajka, ugotowane na twardo garść grzanek z pieczywa 1/2 zielonego ogórka świeża bazylia lub inne świeże zioła kilka plasterków wędzonego łososia kawałek sera Jantar Mlekpol kilka listków posiekanej świeżej bazylii skórka otarta z połowy cytryny łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki dressingu mieszamy, doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, a pozostałą część gotujemy we wrzątku przez 2-3 minuty. Sałaty płuczemy, osuszamy i przekładamy na duży talerz. Dodajemy ogórka i ugotowane szparagi, pokrojone na pół jajka oraz kawałki łososia. Wszystko posypujemy świeżymi ziołami i wiórkami z sera. Na całość kładziemy grzanki i polewamy maślankowym dressingiem.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
