Data publikacji: 2020-03-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady. Przepis I – Gofry czekoladowe LISTA SKŁADNIKÓW: 200 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru do wypieków 40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 3 jajka, żółtka i białka (osobno) 55 g roztopionego i przestudzonego masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 450 g maślanki 1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel PRZYGOTOWANIE 1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj. 2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut. 3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe. Przepis II – Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią LISTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka ⅓ szklanki szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego Czekotubka Karmellove Kakao – 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 4 kiwi kilka gałązek świeżej bazylii 1 łyżka miodu 1 cytryna 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego PRZYGOTOWANIE 1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. 2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania. 3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem i owocami.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie