LIFESTYLE Żywienie

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
Data publikacji: 2020-03-25 Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu! Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień

Data publikacji: 2020-03-25
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu!
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu! LIFESTYLE, Żywienie -

25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. To deser, którego nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest to smak z dzieciństwa, inni uważają go za idealną słodycz w cieplejsze dni. Świętuj ten dzień bez wychodzenia z domu i spróbuj samemu przyrządzić wyjątkowy przysmak z pomocą oryginalnej wedlowskiej czekolady.   Przepis I – Gofry czekoladowe LISTA SKŁADNIKÓW: 200 g mąki pszennej  50 g drobnego cukru do wypieków  40 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej  1/2 łyżeczki soli  3 jajka, żółtka i białka (osobno)  55 g roztopionego i przestudzonego masła  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  450 g maślanki  1/2 – 3/4 szklanki posiekanej drobno czekolady mlecznej E.Wedel  PRZYGOTOWANIE  1.Mąkę, cukier, kakao ciemne z Ghany E.Wedel, proszek, sodę, sól – przesiej i wymieszaj.  2. Żółtka zmiksuj z masłem, ekstraktem z wanilii, maślanką. Powstałą masę zmiksuj z suchymi składnikami. Odłóż ciasto na 5 minut.  3. W osobnym naczyniu ubij na sztywno białka i dodaj do odłożonego ciasta razem  z rozdrobnioną czekoladą i bardzo delikatnie wymieszaj. Piecz w gofrownicy do osiągnięcia złotego koloru. Podawaj ciepłe.  Przepis II – Gofry czekoladowe z karmelowym mascarpone i kiwi z bazylią LISTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżki cukru 1 szklanka mleka ⅓ szklanki szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g mascarpone 2 łyżki jogurtu naturalnego Czekotubka Karmellove Kakao – 2-3 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel 4 kiwi kilka gałązek świeżej bazylii 1 łyżka miodu 1 cytryna 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego PRZYGOTOWANIE  1.W misce ubij jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy, kakao ciemne  z Ghany, olej, mleko i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. 2. Jogurt wymieszaj z serkiem mascarpone. Dodaj nadzienie Czekotubki Karmellove. Dopraw miodem i sokiem z cytryny. Kiwi obierz i pokrój w plasterki. Polej miodem i sokiem z cytryny oraz dodaj posiekaną bazylię. Odstaw do zamarynowania. 3. Gofry smaż w gofrownicy, aż brzegi będą chrupiące. Upieczone podaj z kremem  i owocami.

A to już wiesz?  Kampania „Delma gotowa na wszystko!”, czyli wielki powrót Delmika

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Międzynarodowy Dzień Gofra. Celebruj słodkie święto bez wychodzenia z domu! LIFESTYLE, Żywienie -
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy