LIFESTYLE Żywienie

Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą

Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą
Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i

Data publikacji: 2019-08-15
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i (…)

Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą LIFESTYLE, Żywienie - Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i (...)

Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Mimo to, wielu z nas broni się przed tym dobroczynnym warzywem, pamiętając z dzieciństwa charakterystyczną szpinakowo-jajeczną breję. Marka Delecta udowadnia, że szpinak można nie tylko odczarować, ale wręcz się w nim rozsmakować!   Szpinak ze względu na dużą ilość potasu jest zalecany osobom z nadciśnieniem. Po jego liście powinny również sięgać osoby zmagające się ze zbędnymi kilogramami, 100 g posiada zaledwie 23 kcal. Zawarte w nim tylakoidy dodatkowo przedłużają uczucie sytości (nawet do 2 godzin po spożytym posiłku)[1]. O wykorzystywaniu tego warzywa w swojej kuchni nie powinny również zapominać kobiety w ciąży: to bowiem naturalne źródło kwasu foliowego. Szpinak można wykorzystać podczas przygotowywania makaronu, sałatki, pizzy, tarty, a nawet… słodkich ciast. Zgadza się, ciast.    Tarta ze szpinakiem i fetą Składniki: Ciasto: 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta 100 g zimnej margaryny lub masła 1 jajo Nadzienie: 150 g szpinaku mrożonego (liście) 135 g sera feta 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 125 g kwaśnej śmietany 18% 2 jaja 100 g startego żółtego sera sól i pieprz do smaku Rodzinny obiad powinien składać się z produktów nie tylko smacznych, ale i zdrowych. Tarta ze szpinakiem idealnie spełnia oba te warunki. Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 190ºC (bez termoobiegu). Zawartość torebki z ciastem wsypujemy do głębokiej miski, dodajemy jajko i tłuszcz. Składniki miksujemy za pomocą mieszadeł świderków przez około 2-3 minuty do połączenia się składników. Dno formy do wypieku tart o średnicy około 28 cm smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Dno i boki formy wykładamy ciastem, a następnie nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawiamy je do wystudzenia. W tym czasie czosnek i cebule kroimy w drobną kostkę, a następnie podsmażamy na 2 łyżkach masła i dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz rozmrożony szpinak. Całość smażymy około 5 minut. Po zdjęciu szpinaku z dodatkami z ognia dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, rozgniatamy go widelcem i mieszamy całość do połączenia składników. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy jaja i energicznie mieszamy. Do masy dodajemy połowę startego, żółtego sera. Na podpieczone ciasto wykładamy nadzienie szpinakowe i zalewamy je śmietanowo-serową masą. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie posypujemy górę tarty resztą startego sera i zapiekamy przez następne 10-15 minut. Kiedy powierzchnia się zarumieni, wyciągamy tartę ze szpinakiem i podajemy na stół. Tarta to świetna potrawa na rodzinny obiad lub lunch do pracy – szybko, smacznie i sycąco!   Karpatka szpinakowa Składniki: Ciasto: 1 opakowanie ciasta karpatka Delecta 250 ml wody 125 g margaryny 4–5 jaj (w zależności od wielkości) Nadzienie: 350 ml mleka 200 g masła lub margaryny 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku Dekoracja: 2 łyżki cukru pudru Karpatka szpinakowa to sprytny i bardzo smaczny sposób na odczarowanie szpinaku u osób, które nie mają z nim najlepszym wspomnieć. Przygotowania rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Dwie tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wodę gotujemy z margaryną i dodajemy zawartość torebki z ciastem, rozcierając masę. Do ostudzeniu masy wbijamy jaja i miksujemy na najwyższych obrotach 5 minut. Ciasto przekładamy do tortownic, rozsmarowując na papierze. Całość pieczemy około 25 minut do uzyskania złocistego koloru. W tym czasie 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku blendujemy i przepuszczamy przez gazę aby uzyskać 150 ml soku. Zawartość torebki z kremem mieszamy w 200 ml mleka, a pozostałe mleko gotujemy. Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzony proszek i całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Krem studzimy i miksujemy z miękkim tłuszczem i sokiem szpinakowym. Na wystudzoną, dolną warstwę ciasta wykładamy krem szpinakowy i przykrywamy drugim blatem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!    Tort leśny mech Składniki: Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 jajka 1 szklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki mąki krupczatki 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Delecta Krem: 250 g śmietany kremówki 36% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 limonki 2 łyżeczki soku z limonki Do ozdoby: borówki amerykańskie Leśny tort sprawdzi się zarówno na urodzinom przyjęciu, jak i każdej, innej imprezie – ze względu na swój kolor, który zawdzięcza właśnie szpinakowi, z pewnością zrobi furrorę. Na początku nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC (bez termoobiegu). Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę. Powoli dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksując dokładnie, lecz niezbyt długo. Dodajemy rozmrożony szpinak i ponownie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy. Pieczemy około 60 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto wystygnie, odcinamy górę na wysokości 1/3 i kruszymy. Dół ciasta kładziemy na paterze. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, startą skórkę z limonki, sok i cukier. Ponownie mieszamy dokładnie, jednak niezbyt intensywnie. Masę wykładamy na blacie biszkoptu. Na wierzch wysypujemy niedbale okruszki i ozdabiamy owocami. Leśny tort może być też słodkim zwieńczeniem rodzinnej wyprawy do lasu.    Więcej słodkich inspiracji można znaleźć na www.delektujemy.pl   [1] Acute Effects of a Spinach Extract Rich in Thylakoids on Satiety: A Randomized Controlled Crossover Trial, https://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/07315724.2014.1003999

A to już wiesz?  Suszone pomidory z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami od OLE!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Nie taki szpinak straszny, jak go przyrządzą LIFESTYLE, Żywienie - Znany z kreskówek Popeye zajadał się szpinakiem, aby zyskać nadludzką moc. Nic dziwnego. Szpinak jest bogaty w potas, żelazo, kwas foliowy, witaminę C, luteinę oraz beta-karoten. Dodatkowo, jego liście mają właściwości antynowotworowe i (...)
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy