Data publikacji: 2017-10-03
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pachnące żeberka z Galeo
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Żeberka to przysmak kojarzący się z polskim domowym obiadem lub z amerykańskim barbecue. To delikatne mięso smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami. Kluczem są odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które znajdziemy np. w przyprawie do żeberek Galeo.

Żeberka to przysmak kojarzący się z polskim domowym obiadem lub z amerykańskim barbecue. To delikatne mięso smakuje zarówno samo, jak i z dodatkami. Kluczem są odpowiednio dobrane zioła i przyprawy, które znajdziemy np. w przyprawie do żeberek Galeo. Dobrze przyrządzone żeberka są miękkie, soczyste i po prostu pyszne. Doskonale smakują z grilla, upieczone w rękawie lub uduszone z różnymi dodatkami, np. cebulką i jabłkiem. Co więcej, są łatwe do przygotowania, wystarczy uzbroić się w odrobinę cierpliwości potrzebną na zamarynowanie ich w pachnących przyprawach oraz nieco dłuższe gotowanie niż większości codziennych dań. Najprościej przyrządzić je, sięgając po gotową przyprawę do żeberek Galeo, inspirowaną tradycyjną polską kuchnią. Ten gatunek mięsa lubi ostro-słodkie połączenia. Właśnie takie nuty znajdują się w kompozycji. Pikantne smaki czosnku, gorczycy, imbiru, pieprzu, chili i ziela angielskiego przeplatają się z łagodnymi – marchewki, cynamonu i słodkiej papryki. Kompozycję dopełnia odpowiednio dobrana ilość soli, przełamana szczyptą cukru. Na kilogram żeberek wystarczą 2-3 łyżeczki przyprawy. Przyprawę do żeberek Galeo znajdziemy w tradycyjnych sklepach spożywczych i sieciach lokalnych na terenie całego kraju, a także w sieciach Kaufland, Carrefour i E.Leclerc w opakowaniu 16 g w cenie ok. 1,29 zł. *** Duszone żeberka z jabłkami Składniki: • 1 kg żeberek wieprzowych • 0,5 kg kwaśnych jabłek • 20 dag cebuli • 2 łyżki mąki • 2 łyżki oleju • 2-3 łyżeczki przyprawy do żeberek Galeo • majeranek Galeo Przygotowanie: Żeberka dzielimy na części, oprószamy przyprawą do żeberek i odstawiamy na godzinę lub dwie. Po tym czasie obtaczamy w mące i obsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka. W wytopionym z żeberek tłuszczu szklimy cebulę z odrobiną wody i dodajemy do mięsa. Dolewamy odrobinę wody i dusimy pod przykryciem przez 1-1,5 godz. Na ostatni kwadrans na wierzchu układamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka, obficie posypujemy majerankiem i dusimy jeszcze przez kwadrans. Pod sam koniec na kilka minut odkrywamy pokrywkę. Czas przygotowania: ok. 1,5h + czas marynowania Koszt: ok. 18 zł, koszt 1 porcji: ok. 3 zł
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
