LIFESTYLE Żywienie

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem
Pyszne danie z kaszą

Data publikacji: 2017-06-12
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Pyszne danie z kaszą pęczak.

Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem LIFESTYLE, Żywienie - Pyszne danie z kaszą pęczak.

POTRZEBUJESZ: 1 szklanka kaszy pęczak 1 butelka koncentratu bulionu warzywnego Krakus 1 i 1/2 opakowania szparagów zielonych 1 szklanka groszku zielonego (świeżego lub mrożonego) 1 por (część biała) 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 3 łyżki sera parmezan (startego) świeży tymianek 1 litr wody pieprz sól (opcjonalnie) Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końcówki. Odłamane końcówki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj ok. 15 minut. Wywar przecedź, a wygotowane szparagi wyrzuć. Por oczyść, umyj i pokrój. Rozgrzej na patelni olej, dodaj por i smaż ok. 2-3 minuty. Dodaj kaszę pęczak i mieszając smaż przez kolejne ok. 2-3 minuty.   Dodaj na patelnię chochelkę wywaru spod szparagów. Gotuj mieszając, aż do wyparowania płynu. Wówczas wlej kolejną porcję wywaru. I tak postępuj, aż zostanie ci tylko 1 porcja wywaru. W międzyczasie potnij szparagi na 2 cm kawałki, zostawiając niepocięte główki. Dodaj ostatnią porcję wywaru, kawałki szparagów (bez główek) oraz groszek (mrożony nie wymaga rozmrażania). Całość wymieszaj i gotuj 5 minut. Dodaj główki szparagów, wlej koncentrat bulionu warzywnego Krakus i całość gotuj ok. 5 minut. Po tym czasie kasza powinna być delikatnie twarda, a warzywa miękkie. Na koniec dodaj masło, starty ser, tymianek oraz pieprz.  

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Pęczotto ze szparagami i zielonym groszkiem LIFESTYLE, Żywienie - Pyszne danie z kaszą pęczak.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

A to już wiesz?  Port Łódź zaprasza na Jarmark Regionalny

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy