Data publikacji: 2017-06-21
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pieczona owsianka z rabarbarem i truskawkami. Pyszne letnie śniadanie wg przepis
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Program Tefal Szkoła na Widelcu, którego ambasadorem jest znany z troski o żywienie polskich dzieci, Grzegorz Łapanowski, zachęca do wspólnego gotowania. Dziś podpowiadamy, jak zrobić pyszną, rodzinną, pieczoną owsiankę z polskimi sezonowymi truskawkami i rabarbarem.
Śniadania to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który pobudza metabolizm po nocy i daje niezbędną na start energię. Wszyscy powinniśmy o poranku zjeść sycące śniadanie. Nie ma reguły na to co najlepiej wybierać na pierwszy posiłek. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego możemy wybrać owsiankę lub jaglankę z owocami albo owocowy koktajl. Opcji wytrawnych i dobrych też jest wiele: omlety (lub jajka w innych postaciach) z warzywami, kanapki z pastami kanapkowymi np. hummusem lub twarożkiem. Wybierajmy mądrze, ale to na co mamy ochotę, w końcu warto miło zaczynać dzień. Grzegorz Łapanowski, pomysłodawca, założyciel i prezes Fundacji Szkoła na Widelcu, znany kucharz, dziennikarz kulinarny i promotor dobrej kuchni poleca pieczoną owsiankę z owocami sezonowymi. Zobaczcie koniecznie przepis! Pieczona owsianka z rabarbarem, truskawkami i jogurtem greckim (3-4 porcje) Składniki: 180 g błyskawicznych płatków owsianych 100 g orzechów włoskich, uprażonych 280-320 g mleka 3,2% (można zastąpić mlekiem roślinnym) 2 jaja od kur z wolnego chowu 4-5 łyżeczek g masła kokosowego lub klarowanego – 3-4 łyżeczki miodu z polskiej pasieki 1 laska wanilii 1/4 yżeczki cynamonu 1/5 łyżeczki soli 2 łodygi rabarbaru 15 średniej wielkości truskawek 300 g jogurtu greckiego Orzechy włoskie siekamy i łączymy z płatkami owsianymi, cynamonem i solą. Masło delikatnie podgrzewamy, aby stało się płynne, najlepiej w rondelku Tefal Hero, ściągamy z ognia i studzimy., Dolewamy mleko, jaja, miód i ziarenka wyskrobane z laski wanilii. Łączymy ze sobą suche i mokre składniki. Rabarbar i truskawki myjemy. Rabarbar kroimy na kawałki wielkości kęsa, truskawki przekrajamy na pół. Dodajemy owoce do owsiano – mlecznej mikstury, wylewamy wszystko do formy np. Tefal Easy Grip, wyrównujemy i pieczemy w 180°C przez 25-30 minut. Porcję ciepłej owsianki podajemy z jogurtem greckim i świeżymi owocami. Sprzęt Tefal użyty do przygotowania tego dania to: Nóż Tefal Comfort, rondelek Tefal Hero, keksowa forma do pieczenia Tefal Easy Grip O programie Tefal Szkoła na Widelcu: 1 kwietnia wystartował wspólny program społeczny Fundacji Szkoła na Widelcu i marki Tefal, którego celem jest zachęcenie dorosłych do wspólnego gotowania z dziećmi, jak również popularyzowanie wśród najmłodszych spożywanie zdrowych, smacznych posiłków. Projekt edukacji żywieniowo-kulinarnej ma dotrzeć do szkół i przedszkoli, ale także do rodziców, a jego ambasadorem jest Grzegorz Łapanowski. W ramach działań odbędą się warsztaty w studiach kulinarnych oraz wykłady otwarte połączone z degustacją zdrowych i smacznych dań. Marka Tefal jest parterem strategicznym Fundacji Szkoła na Widelcu.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
