Data publikacji: 2019-10-30
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Przepisy, które rozgrzeją Cię podczas chłodnych, jesiennych dni
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami.

Czas wakacji i słonecznego lata niestety dobiegł końca. Przed nami kilka miesięcy mniej pozytywnej aury, która nie sprzyja zdrowiu i dobremu samopoczuciu. Jak nie dać się chorobie i umilić sobie czas podczas chłodniejszych dni oraz jesiennych wieczorów? Koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na pyszną zupę z kabanosem, zasmażane kopytka z pieczarkami i cebulką oraz zupę z kiełbasą i warzywami. Te dania z pewnością nie tylko Was rozgrzeją, ale i dodadzą pozytywnej energii na cały dzień! Rozgrzewająca zupa z kabanosem (czas przygotowania: 40 min) Składniki: Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga) 3 ziemniaki 1,5 l bulionu warzywnego 3 pomidory 1 cebula 2 cukinie 2 ząbki czosnku Świeży tymianek Sól, pieprz Sposób przygotowania: W garnku podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pokrojone w kawałki kabanosy i przez chwilę podsmaż całość. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory oraz ziemniaki. Całość zalej bulionem warzywnym i gotuj do pół miękkości ziemniaków. Na koniec dodaj pokrojoną cukinię, dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj do miękkości warzyw cukinii. Wierzch udekoruj świeżym tymiankiem. 2. Kopytka zasmażane z pieczarkami i cebulką (czas przygotowania: 45 min) Składniki: Kabanosy (np. bankietowe od JBB Bałdyga) 500 g pieczarek 2 cebule Zielona pietruszka do posypania Odrobiona smalcu Składniki na kopytka: 1 kg obranych ziemniaków 1 jajko 200 g mąki pszennej Sposób przygotowania: Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Dodaj mąkę i jajko, a następnie szybko zagnieć na jednolite ciasto. Podsyp niewielką ilością mąki i uformuj kopytka. Do gorącej, osolonej wody wrzuć partiami kopytka i gotuj na mały ogniu przez około 4 minuty. Pieczarki pokrój i podsmaż na smalcu. Pokrój kabanosy i dodaj do pieczarek. Następnie dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć kopytka i wszystko razem lekko podsmaż. Na koniec posyp pietruszką. 3. Zupa z kiełbasą i warzywami (czas przygotowania: 40 min) Składniki: 1,5 l bulionu 1 kiełbasa (np. swojska z cielęciny od JBB Bałdyga) 1 papryka czerwona 1 żółta papryka 20 dag pieczarek 1 papryczka chilli 1 cebula 5 ziemniaków ½ cukinii 125 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 120 ml wody Sól, pieprz, majeranek Oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Kiełbasę pokrój w plastry, cebulę, ziemniaki, cukinię oraz papryki w kostkę, pieczarki w ćwiartki, a papryczkę chilli drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną kiełbasę. Po kilku minutach smażenia dodaj cebulę, a po chwili pieczarki. Czerwoną i żółtą paprykę dodaj do garnka razem z chilli. Po kilku minutach smażenia dodaj ziemniaki. Całość zalej bulionem i gotuj na wolnym ogniu, do momentu aż wszystkie warzywa będą prawie miękkie. Pod koniec gotowania dodaj cukinię, koncentrat pomidorowy i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i 120 ml wody. Powstałą masę delikatnie dolej do zupy ciągle mieszając. Tej jesieni będzie wyjątkowo smacznie!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
