Data publikacji: 2019-11-20
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Rozgrzewająca zupa z soczewicą, jarmużem i plastrami paprykowymi
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Jesienna aura daje się we znaki. Pochmurne, chłodne dni nie nastrajają zbyt optymistycznie. Są jednak sposoby, aby sobie z nimi radzić, jednym z nich jest ciepły i pożywny posiłek, który po powrocie do domu poprawi nastrój.

Na przykład aromatyczna zupa z soczewicą i plastrami paprykowymi . Jest odżywcza, pełna witamin oraz wyśmienita w smaku. Składniki: – 1 mała cebula – 1 ząbek czosnku – 1 marchewka – 1 pietruszka – 1/4 małego selera korzeniowego – 4 ziemniaki – 1/3 szklanki czerwonej soczewicy – 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego – 1 litr bulionu warzywnego – 200 g passaty – 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku – Garść liści jarmużu – 1 opakowanie Plastrów wegetariańskich z papryką VeggieDay – Sól i pieprz do smaku – Olej do smażenia Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy. Warzywa obieramy ze skórki. Marchewkę, pietruszkę i selera kroimy w drobną kostkę, ziemniaki w dużą. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Do garnka wsypujemy soczewicę, słodką paprykę, dodajemy koncentrat, przesmażamy. Wlewamy bulion warzywny, passatę, gotujemy na małym ogniu bez przykrycia do miękkości warzyw i soczewicy. Do garnka z zupą dodajemy porwany w mniejsze kawałki jarmuż i gotujemy przez 3 minuty. Plastry wegetariańskie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy plastry, smażymy przez kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z zupą. Zupę nalewamy na talerze i podajemy. Wskazówka: Zamiast jarmużu do zupy można dodać posiekane liście szpinaku.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie
