Data publikacji: 2017-05-16
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Salsa pomidorowa, domowe nachosy i pieczone warzywa
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Domową salsa, która nada wyrazisty smak imprezowym przekąskom, np. pieczonym warzywom czy własnoręcznie przyrządzonym nachosom
Salsa pomidorowa 1 puszka pomidorów Łowicz 1-2 papryczki chili 1 cebula 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku pół łyżeczki oregano pół łyżeczki bazylii garść świeżej kolendry sól, pieprz, szczypta cukru 2 łyżki oliwy Na rozgrzaną patelnię wlać olej i podsmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek (nie zrumienić, bo będzie gorzki). Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć do zeszklenia. Wlać pomidory z puszki oraz resztę pokrojonych warzyw. Gotować przez 3 minuty. Doprawić bazylią, oregano, solą, pieprzem i szczyptą cukru. Przelać sos do miksera, dodać kolendrę i krótko zblendować. Domowe nachosy 200 g mąki tortowej Lubella 200 g mąki kukurydzianej 300 g wody 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 8 łyżek oleju W misce wymieszać mąkę i wszystkie przyprawy. Wodę z olejem zagotować i dodać do mąki z przyprawami. Wymieszać dokładnie drewnianą łyżką i lekko wyrobić. Odstawić do ostygnięcia. Ciasto podzielić na trzy części i rozwałkować na cieniutki placek na podsypanej mąką stolnicy. Pokroić w trójkąty, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Pieczone warzywa marchewka bataty szparagi cukinia sól, pieprz, ulubione zioła olej Warzywa obrać, pokroić w słupki, doprawić do smaku. Dodać odrobinę oleju, wymieszać i odstawić na kilka minut. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć przygotowane wcześniej warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, aż się zrumienią.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie