LIFESTYLE Żywienie

Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe

Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe
Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się

Data publikacji: 2019-03-07
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Słodki prezent na Dzień Kobiet – Ciasto szpinakowe
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni

Słodki prezent na Dzień Kobiet - Ciasto szpinakowe LIFESTYLE, Żywienie - Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni

Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni. Może więc zamiast tracić czas na szukanie kolejnego niepotrzebnego przedmiotu, spraw radość bliskiej osobie i przygotuj upominek własnoręcznie. Pyszne i wbrew pozorom proste w wykonaniu Ciasto szpinakowe zachwyci Twoją żonę, siostrę, mamę czy przyjaciółkę. Oryginalny, przygotowany z sercem deser to także najlepszy pretekst, by w codziennym pędzie znaleźć czas na wspólne chwile.   Ciasto szpinakowe   Składniki: Ciasto 200 g Szpinaku młodego marki Eisberg 3 jajka 2 szklanki mąki krupczatki ¾ szklanki cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30 % 2 łyżki cukru pudru ziarenka z jednej laski wanilii   Dekoracja pestki granatu borówki amerykańskie     Wykonanie: Świeży szpinak wrzucić do wrzątku na 2 minuty aż zwiędnie. Odcisnąć na sicie i zblendować. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Ubijając powoli wlewać olej. Dodać szpinak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać do połączenia się składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem formy. Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Wyjąć z piekarnika i  odstawić do całkowitego ostygnięcia. Do misy miksera wlać schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić ją na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i wanilię. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone. Ubijać, aż masy połączą się w puszysty krem. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty i odciąć z wierzchu „górkę”, która posłuży jako dekoracyjny mech. Na dolny blat wyłożyć połowę kremu, następnie drugi blat i resztę kremu. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i udekorować pestkami granatu oraz borówkami amerykańskimi. Rada:  Do ciasta najlepiej użyć świeżego szpinaku, który zapewni wyjątkową – intensywnie zieloną barwę. 

A to już wiesz?  4 sposoby na pyszne danie z jednej patelni!

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Słodki prezent na Dzień Kobiet - Ciasto szpinakowe LIFESTYLE, Żywienie - Samodzielnie przygotowany prezent cieszy podwójnie i zawsze się obroni
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy