Smacznego

Sposób na szybkie i zdrowe śniadanie. Pasty kanapkowe z bakaliami

Informacja prasowa
Warszawa, 7 listopada 2017

Śniadania powinny być proste i łatwe w przygotowaniu, a jednocześnie dostarczać nam niezbędnych składników odżywczych, które dodadzą nam energii na cały dzień. Doskonale sprawdzą się tutaj pasty kanapkowe, podane z dobrym chrupkim pieczywem. Przygotowane np. z warzyw z dodatkiem bakalii staną się idealnym urozmaiceniem śniadań, nudny twarożek proponujemy zamienić na twarożek z migdałami i suszoną żurawiną, a tradycyjną pastę z awokado urozmaicić płatkami migdałów i pestkami słonecznika. Z takim połączeniami jesienne poranki staną się idealne!
Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi
Składniki:
• 5 buraków
• 2 łyżki oliwy
• 1 ząbek czosnku
• 2 łyżki mleka koksowego
• Świeży tymianek
• Sok z połowy cytryny
• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• Natka pietruszki
• Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki studzimy. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia, dodajemy mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę możemy doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.

Twarożek migdałowy z suszoną żurawiną

Składniki:
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 100 g Migdałów Bakalland
• 100 g twarogu
• 1 opakowanie jogurtu greckiego
• Sól i pieprz do smaku

Do naczynia przekładamy twaróg i mieszamy go z jogurtem greckim. Następnie dodajemy namoczone wcześniej migdały i wszystko delikatnie blendujemy na gładką masę. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Twarożek wykładamy na wcześniej podpieczone w piekarniku połówki bułek z sezamem. Całość posypujemy suszoną żurawiną.

Pasta z awokado i bakaliami

Składniki:
• 1 duże awokado
• 1 mała cebula
• 1 ząbek czosnku
• 1 limonka
• Świeża kolendra
• Szczypta chilli
• 50 g Chrupiącej sałatki z żurawina Bakalland
• Sól i pieprz do smaku

Dojrzałe awokado obieramy ze skórki i przekładamy pokrojone na większe kawałki do naczynia. Następnie dodajemy ząbek czosnku i posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wszystko skrapiamy sokiem z limonki i delikatnie blendujemy. Gotową pastę wykładamy na ulubiony, pokrojony na mniejsze kawałki chleb i posypujemy bakaliami: żurawiną, płatkami migdałów i ziarnami słonecznika oraz posiekaną kolendrą.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy