LIFESTYLE Żywienie

Świąteczne inspiracje od Galeo

Świąteczne inspiracje od Galeo
Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego

Data publikacji: 2017-11-29
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Świąteczne inspiracje od Galeo
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki.

Świąteczne inspiracje od Galeo LIFESTYLE, Żywienie - Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki.

Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki. Na przystawkę proponujemy obowiązkowe śledzie, ale podane na sałatce z pieczonych buraków i jarmużu. Jako danie główne – „suflet” z rybą. Ta propozycja może przypaść do gustu nawet tym, którzy za nią nie przepadają. Na deser doskonale sprawdzi się klasyczna kutia. *** Śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem   Składniki: 5 średnich czerwonych buraków 6 liści jarmużu 1 czerwona cebula 6-8 filetów z surowych śledzi 2-3 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia sól do smaku chili Galeo koperek Galeo majeranek Galeo pieprz Galeo sól   Przygotowanie: 1) Buraki owinąć w folię aluminiową i piec przez 90 minut w temperaturze 180 stopni. 2) Jarmuż porwać i zblanszować w osolonej wodzie, następnie odcedzić. 3) Do jarmużu dodać pokrojone w cząstki, pieczone buraki oraz cebulę pociętą w grube piórka cebulę i wymieszać. 4) Filety ze śledzi doprawić solą, pieprzem i majerankiem, oprószyć mąką i usmażyć. 5) Smażone śledzie podawać na sałatce z buraków i jarmużu. Przed podaniem polać oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny i miodem, doprawioną chili i koperkiem. Czas przygotowania: 30 min. + czas pieczenia buraków  Danie dla 4-6 osób, koszt: ok. 26 zł   Rybny „suflet”   Składniki: 800 g ziemniaków 400 g świeżego szpinaku 1 cebula 100 g masła 150 ml mleka 500 g filetu z łososia/sandacza/pstrąga tęczowego 6-10 jajek czosnek Galeo natka pietruszki Galeo koperek Galeo pieprz Galeo sól   Przygotowanie: 1) Ziemniaki ugotować i odcedzić. Dodać masło oraz mleko i ubijać do uzyskania puszystego purée. Doprawić solą i pieprzem. 2) Szpinak podsmażyć na maśle. Dodać usmażoną na złoto, pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić .czosnkiem, pieprzem i solą. 3) W żaroodpornych kokilkach ułożyć szpinak, na nim kawałki ryb oprószyć koperkiem oraz natką pietruszki i przykryć purée ziemniaczanym, wymieszanym z ubitym białkiem. 4) Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 185 stopni. 5) Podawać z cytryną. Czas przygotowania: 60 min. Danie dla 6 osób, koszt: w zależności od wybranej ryby   Kutia   Składniki: 500 g pszenicy 300 g maku 100 g włoskich orzechów 100 g obranych migdałów 100 g rodzynek 100 ml miodu 2 łyżki suszonych skórek z pomarańczy cynamon Galeo cukier wanilinowy Galeo   Przygotowanie: 1) Namoczoną pszenicę gotować przez ok. 2 godz. 2) Mak wypłukać i gotować ok. 30 min., następnie zmielić przez maszynkę 2-3 razy. 3) Mak wymieszać z ugotowana pszenicą, dodać miód, posiekane orzechy i migdały, rodzynki oraz skórkę z pomarańczy. Doprawić cynamonem i cukrem wanilinowym. Czas przygotowania: 150 min. Danie dla 10-12 osób, koszt: ok. 27 zł

A to już wiesz?  Zatrzymaj bociana z Wielkopolskim

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Świąteczne inspiracje od Galeo LIFESTYLE, Żywienie - Co podać w Wigilię? Coś tradycyjnego czy nowoczesnego? Galeo podpowiada połączenie obu nurtów w trzech przepisach opracowanych przez Macieja Wawryniuka, doradcę kulinarnego marki.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy