LIFESTYLE Żywienie

Tartaletki z chrzanowym nadzieniem i kuchenne triki eksperta

Tartaletki z chrzanowym nadzieniem i kuchenne triki eksperta
Tartaletki na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche

Data publikacji: 2017-03-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Tartaletki z chrzanowym nadzieniem i kuchenne triki eksperta
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Tartaletki na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche ciasto.

Tartaletki z chrzanowym nadzieniem i kuchenne triki eksperta LIFESTYLE, Żywienie - Tartaletki na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche ciasto.

Propozycję na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki, które doskonale sprawdzą się także przy wielu innych okazjach. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne! Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast! Tartaletki z chrzanową ricottą, łososiem i wiosennymi nowalijkami POTRZEBUJESZ: • mąka Lubella Puszysta Luksusowa 400g • masło 200g • jajko 1 sztuka • sól 15g • serek ricotta 200g (można zastąpić serkiem kremowym) • śmietana 36% 100g • chrzan Krakus 2 łyżki • sok z cytryny do smaku kilka kropli • sól i pieprz • rzodkiewki pokrojone na cienkie plasterki 1 pęczek • koperek • wędzony łosoś w plastrach 200g • rzeżucha Czas przygotowania: 60 –90 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Mąkę utrzyj z masłem i solą. Dodaj jajko i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Ciasto na tartaletki rozwałkuj i piecz w temperaturze 160st.C na złotobrązowy kolor. 2. W międzyczasie… Ubij śmietanę, dodaj do niej sok z cytryny, chrzan, sól i pieprz, a następnie wymieszaj z serkiem ricotta.   3. To już prawie meta! Wyłóż tartaletki łososiem i napełnij musem z serka ricotta i chrzanu. Na koniec udekoruj rzodkiewkami, rzeżuchą i koperkiem. I gotowe! Życzymy smacznego Tobie i Twoim bliskim!  

A to już wiesz?  Sorbet z syropem Łowicz rabarbar i mirabelka

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Tartaletki z chrzanowym nadzieniem i kuchenne triki eksperta LIFESTYLE, Żywienie - Tartaletki na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Radzi też jak uzyskać idealne kruche ciasto.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy