Produkty Przepisy

Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych

Warszawa, 25 sierpnia 2015 r.

Po lipcowych upałach wielu z nas czeka na dojrzałe, sierpniowe lato. Ciepły, letni wieczór na działce czy balkonie chętnie spędzimy z talerzem własnoręcznie przyrządzonego posiłku. Warto urozmaicić dietę i spróbować potraw przygotowywanych z warzyw sezonowych.

A tych w sierpniu nie brakuje! W tym miesiącu wykorzystajmy w kuchni idealnie nadające się do zapiekania – cukinię i bakłażan. Udajmy się na targ i przyrządźmy z tych niecodziennych warzyw pyszne i oryginalne dania!

Lipiec już za nami, słońce zachodzi coraz wcześniej, a co za tym idzie, mamy coraz dłuższe wieczory. W sierpniu chętniej spędzamy, więc czas w kuchni.
W drugiej połowie lata wypadają zbiory wielu sezonowych warzyw, więc warto to skorzystać! Do potraw przygotowywanych w piekarniku wykorzystajmy cukinię i bakłażana, które idealnie pasują do tego rodzaju dań. Jeśli chcemy, by nasze posiłki były zawsze doskonale doprawione, a także łatwe w przygotowaniu, przyrządźmy je z produktami marki WINIARY. Oto kilka pomysłów na potrawy, które na pewno okażą się inspirujące w letnich, kulinarnych poszukiwaniach!

Na początek przygotujmy pyszne faszerowane cukinie z kurczakiem i pieczarkami. To danie nie tylko świetnie smakuje, ale także wygląda bardzo apetycznie.

Mięso oraz 10 dag grzybów kroimy w drobną kostkę. Posiekaną cebulę lekko podsmażamy na maśle, następnie dodajemy pokrojony filet z kurczaka i pieczarki. Całość dusimy i doprawiamy Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY.

Umytą cukinię kroimy na połówki, usuwamy środek i delikatnie oprószamy Przyprawą Ziarenka Smaku Uniwersalne WINIARY. Po odsączeniu soku nakładamy farsz i tak przygotowane cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut. Po tym czasie posypujemy cukinie startym serem i wkładamy naczynie do piekarnika na kolejne 10 minut.

Podajemy zaraz po upieczeniu z Sosem borowikowym Jak u Mamy WINIARY. Pieczona cukinia w połączeniu z wyrazistym smakiem pieczarek, doprawiona grzybowym sosem to świetny pomysł na urozmaicenie letniego menu. Takie aromatyczne danie sprawdzi się idealnie zarówno na obiad, jak i kolację.

W sierpniu rozpoczynają się także zbiory bakłażana. To pyszne warzywo, nazywane również oberżyną, doskonale nadaje się do różnego rodzaju zapiekanek.

Wypróbujmy oryginalne greckie danie Moussaka z mięsem mielonym, pomidorami i bakłażanem w roli głównej.

Zaczynamy od ziemniaków, które gotujemy w mundurkach, obieramy i kroimy w plasterki. Bakłażana również kroimy w plastry, a następnie smażymy warzywo na złocisty kolor, po czym osuszamy papierowym ręcznikiem, podsmażając na patelni także mielone mięso. Do wołowiny dolewamy 200 ml wody i dodajemy WINIARY POMYSŁ NA… spaghetti napoli, następnie gotujemy ok. 1 minutę.

Na koniec w naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy ziemniaków, bakłażana i sosu z mięsem, a na wierzchnią warstwę plasterki pomidorów.

Całość polewamy śmietanką i posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy ok. 30 minut, w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Zapiekanka z bakłażanem smakuje najlepiej z dodatkiem świeżej sałaty z jogurtem naturalnym.

Takie danie rozpieści podniebienia nie tylko miłośników greckiej kuchni!

Jeśli nie możemy zdecydować się, czy przygotować danie z bakłażana, czy cukinii, połączmy je w jednym daniu! Z Grecji przenieśmy się zatem do słonecznych Włoch i przygotujmy zapiekane warzywa w Sosie neapolitańskim Italia WINIARY.

Pół szklanki kaszy gotujemy w Bulionie drobiowym z zielem angielskim i liściem laurowym WINIARY i odstawiamy do wystygnięcia. Dwie cukinie i dwa bakłażany kroimy wzdłuż na dość grube plastry. Z każdego warzywa zostawiamy dwa, trzy środkowe plastry, a pozostałe części kroimy w kostkę. Plastry cukinii i bakłażana solimyi smarujemy oliwą z oliwek, następnie smażymy na złoty kolor na grillu lub patelni. Do drobno pokrojonej, zeszklonej na oliwie cebuli dodajemy kostki cukinii i bakłażana. Drobiowe mięso mielone mieszamy z kaszą, cebulą i warzywami, do których dodajemy także oregano i bazylię. Całość rozkładamy równomiernie na przesmażone plastry cukinii i bakłażana. Tak przygotowane zapiekanki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach, a 5 minut przed zakończeniem pieczenia posypujemy danie startym serem. Kiedy zapiekanki są w piekarniku, przygotowujemy sos, którym polewamy zapiekanki.

Smakowite zwieńczenie zapiekanych warzyw zapewni Sos Neapolitański Italia WINIARY, który dzięki łagodnemu smakowi śródziemnomorskich pomidorów z nutą oregano i tymianku doda całej potrawie charakteru.

cukinia Winiary-002-2015-09-08 _ 22_20_58-80

bulion_drobiowy_z_lisciem_laurowym_i_zielem_angielskim_120g-001-2015-09-08 _ 22_20_58-80

winiary-pomysl-na-spaghetti-napoli-003-2015-09-08 _ 22_20_58-80

Zachęcamy do wykorzystywania sezonowych warzyw w codziennym menu! Po więcej pomysłów na dania, które przygotujemy na bazie dostępnych na targu warzyw, zapraszamy na www.winiary.pl.

##
WINIARY to marka, która od lat jest gwarancją sukcesu w kuchni. Jej produkty inspirują współczesne panie domu do przygotowywania najsmaczniejszych potraw dla całej rodziny. Zupy, majonezy, buliony, sosy, Pomysły na…, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele czy budynie – w sumie ponad 230 różnych produktów kulinarnych WINIARY, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić domowy posiłek. Na stronie www.winiary.pl panie domu znajdą przepisy oraz inspiracje kulinarne na każdy dzień. Produkty marki WINIARY rokrocznie zdobywają liczne nagrody przyznawane przez konsumentów i detalistów. W 2011 oraz 2012 roku redakcja „Rzeczpospolitej” przyznała marce WINIARY prestiżowy tytuł Najmocniejszej Marki Roku.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy