Data publikacji: 2019-03-01
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Wiosna na talerzu
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Wiosenne smaki
Wraz z nadejściem wiosny, warto zmienić swój jadłospis i wprowadzić lżejsze potrawy do codziennego menu. Sięgnijmy więc po nowalijki, zielone i chrupiące warzywa, które już za moment będą ochoczo rozpychać się na okolicznych bazarach. Jak przygotować smakowite potrawy z ich wykorzystaniem? Przedstawiamy kilka pomysłów. Lekko i kolorowo Wczesna wiosna to czas, kiedy czujemy się senni, zmęczeni i apatyczni. W tym okresie, jak nigdy przedtem nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii, a my pragniemy na naszym stole świeżości i koloru. Chrupiąca sałata, pierwsze szparagi, zielone ogórki, pachnący koper – to nimi już wkrótce będziemy się delektować. Bo jeśli wiosna, to przecież musi być lekko, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W taką konwencję doskonale wpisują się np. wiosenne tosty lub sałatka a’la Nicejska. To świetna propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekką kolację. Poniżej przedstawiamy przepisy, jak je przygotować. Sałatka a’la Nicejska Składniki: 1 opakowanie kiełbasy krakowskiej light firmy Konspol 2 świeże ogórki kilka rzodkiewek 4 jajka 40 g żółtego sera w kawałku pęk świeżego kopru sól i grubo zmielony pieprz 60 ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku W pierwszej kolejności szykujemy dressing. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Następnie kiełbasę krakowską light firmy Konspol, ogórek, ser żółty oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, a później kroimy w kostkę. Połówkę jednego jajka zostawiamy w całości i układamy na koniec na sałatce. Koper drobno siekamy i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy przygotowanym wcześniej dressingiem. Wiosenne tosty Składniki 4 kromki pieczywa tostowego kilka plasterków polędwicy królewskiej light w plastrach firmy Konspol kilka liści świeżej sałaty 1 pomidor 1 cebula kilka plasterków sera cheddar Przygotowanie W pierwszej kolejności chleb kroimy w trójkąty i wkładamy do tostera aż się zarumienią. Po wyjęciu na jednej kromce układamy sałatę, plaster pomidora, ser cheddar oraz polędwicę królewską light w plastrach firmy Konspol. Cebulę kroimy w piórka i układamy na szynce. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Kanapkę przykrywamy drugą kromką. Opcjonalnie możemy podawać z sosem czosnkowym.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie