LIFESTYLE Żywienie

Ile zdrowia jest w warzywach kapustnych?

Ile zdrowia jest w warzywach kapustnych?
Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego

Data publikacji: 2017-05-19
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Ile zdrowia jest w warzywach kapustnych?
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu.

Ile zdrowia jest w warzywach kapustnych? LIFESTYLE, Żywienie - Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu.

Kapustę, kalafior czy brukselkę wykorzystujemy jako dodatek do dań obiadowych albo składnik sałatek. Doceniamy je głównie za walory smakowe i prawidłowo! Czas jednak, by znalazły nasze uznanie za ogrom właściwości zdrowotnych. Zwłaszcza, że i możliwości ich wykorzystania w niebanalnych przepisach jest wiele. Brokuły i brukselka kontra nowotwór Silny potencjał antynowotworowy – na tę właściwość wszystkich warzyw z rodziny kapustnych, w pierwszej kolejności wskazują naukowcy. Wszystko za sprawą zawartego w nich sulforafanu – substancji, która nie tylko zapobiega powstawaniu nowotworów, ale także uniemożliwia rozwój już istniejących. Utrudnia im tworzenie naczyń krwionośnych zaopatrujących zmiany nowotworowe, zapobiega ich namnażaniu i przerzutom. Naukowcy zwracają szczególną uwagę na tę grupę warzyw w kontekście walki z rakiem prostaty, pęcherza, a także jamy ustnej, czy krtani. Warzywa kapustne zawierają też dużo luteiny – przeciwutleniacza, który zapobiega powstawaniu zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u osób starszych. Brukselka, kalafior czy kapusta to także bogactwo antyoksydacyjnych witamin tj. witaminy K, biorącej udział w procesie krzepnięcia krwi (powinny więc na tę grupę warzyw uważać osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe), witaminy C wzmacniającej odporność czy beta karotenu, którego np. w brokułach jest więcej niż w marchewce. Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu. Nie tylko z masłem i bułką tartą Brokuły, kalafior czy brukselka na naszych talerzach goszczą najczęściej jako dodatek do dań głównych, polane masłem i bułką tartą, ewentualnie jako składnik sałatek. Tymczasem pomysłów na niebanalne dania z warzywami kapustnymi w roli głównej jest mnóstwo. Najlepszym tego przykładem jest jedna z najnowszych, dostępnych na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix® , kolekcji przepisów „Kapusta i spółka. Brukselki, kalafiory i brokuły”. Razem z kolekcją przygotujemy np. purée z kapusty z dodatkiem kasztanów, kalafiorowy suflet czy quiche z brokułami, a nawet… ciasto kalafiorowe. Każdy znajdzie coś dla siebie!   CIASTO KALAFIOROWE – przepis SKŁADNIKI NA 8 PORCJI: – 50 g orzechów włoskich, łuskanych – 50 g orzechów laskowych, łuskanych – 20 g siemienia lnianego – 20 g maku – 400 g wody – 2 łyżeczki soli – 500 g różyczek kalafiora – 50 g masła, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia formy – 3 jajka – 150 g mąki pszennej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 140 g mleka – 1/4 – 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, orzechy laskowe, siemię lniane i mak, rozdrobnić 3 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić 2. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 1 łyżeczkę soli. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej 300 g różyczek kalafiora. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 200 g różyczek kalafiora, gotować na parze 20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Umyć naczynie miksujące. 3. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Natłuścić masłem podłużną formę do pieczenia (ok. 32 x 8 cm). 4. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać wcześniej rozdrobnione orzechy z nasionami, masło, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, pozostałą sól i pieprz, wymieszać 20 s/obr. 3. 5. Do przygotowanej wcześniej formy wlać połowę ciasta, ułożyć równomiernie ugotowane różyczki kalafiora, zalać pozostałym ciastem. 6. Piec 45 min (180°C). Ciasto pozostawić do ostudzenia na ok. 15 min. 7. Ciasto kalafiorowe podawać jako przystawkę lub przekąskę.

A to już wiesz?  Smaki Maroka – kasza kuskus marki Halina

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Ile zdrowia jest w warzywach kapustnych? LIFESTYLE, Żywienie - Warzywa kapustne, na które właśnie zaczyna się sezon, zawierają też ogrom składników mineralnych jak wapń, potas, żelazo, cynk, a nawet fluor, dlatego też powinny być stałym punktem naszego wiosennego menu.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy