Data publikacji: 2017-08-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Intrygująca propozycja kulinarna od eksperta kulinarnego.
Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje lasagne z curry i mlekiem kokosowym, którą na pewno zaskoczymy znajomych podczas imprezy. POTRZEBUJESZ: • Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania • mozarella 300g • bakłażan 1 sztuka • duża cukinia 1 sztuka • czerwona papryka 1 sztuka • cebula 2 sztuki • czosnek 3 ząbki • imbir • kolendra 1 pęczek • pomidory krojone Łowicz 1 puszka • mleko kokosowe 2 puszki • olej rzepakowy • masło 3 łyżki • curry w proszku 4 łyżki • mąka Lubella 3 łyżki • sól i pieprz do smaku Czas przygotowania: 60 minut DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień… Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut. 2. W międzyczasie… Masło przesmaż z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry. 3. To już prawie meta! Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu daj resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił. Brawo! Stworzyłeś inspirujące i pyszne danie!
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie