LIFESTYLE Żywienie

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Intrygująca propozycja kulinarna od eksperta

Data publikacji: 2017-08-24
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Lasagne z curry i mlekiem kokosowym
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie

Intrygująca propozycja kulinarna od eksperta kulinarnego.

Lasagne z curry i mlekiem kokosowym LIFESTYLE, Żywienie - Intrygująca propozycja kulinarna od eksperta kulinarnego.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje lasagne z curry i mlekiem kokosowym, którą na pewno zaskoczymy znajomych podczas imprezy. POTRZEBUJESZ:  • Makaron Lubella Lasagne 1/2 opakowania • mozarella 300g • bakłażan 1 sztuka  • duża cukinia 1 sztuka • czerwona papryka 1 sztuka • cebula 2 sztuki • czosnek 3 ząbki • imbir  • kolendra 1 pęczek • pomidory krojone Łowicz 1 puszka • mleko kokosowe 2 puszki • olej rzepakowy • masło 3 łyżki • curry w proszku 4 łyżki • mąka Lubella 3 łyżki • sól i pieprz do smaku   Czas przygotowania: 60 minut     DO DZIEŁA! 1. Na pierwszy ogień…  Cebulę i imbir drobno posiekaj. Następnie razem z czosnkiem przesmaż je kilka minut w garnku, z łyżką oleju. Dodaj curry, posiekane łodygi kolendry i pomidory. Bakłażana pokrój w dużą kostkę, przesmaż mocno przez ok. 5-7 min, z kilkoma łyżkami oleju i dodaj do sosu pomidorowego. Paprykę i cukinię pokrój w dużą kostkę. Następnie paprykę przesmaż ok. 5 minut na oleju, dodaj do niej cukinię, smaż jeszcze ok. 2 minuty i dodaj do sosu. Gotuj całość ok. 15 minut. 2. W międzyczasie… Masło przesmaż z mąką przez kilka minut, dodawaj mleko kokosowe – ciągle mieszając ubijaczką, aż powstanie lekko gęsty sos. Dodaj do smaku, sól, pieprz i curry.  3. To już prawie meta!  Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wlej 2 łyżki mleka kokosowego. Ułóż luźno płaty lasagne, wyłóż połowę warzyw w sosie pomidorowym, polej kilkoma łyżkami sosu kokosowego, posyp odrobiną startej mozzarelli. Połóż kolejną warstwę makaronu i powtórz całość, jak poprzednio. Na trzecią warstwę makaronu daj resztę mleka kokosowego i tartej mozzarelli. Przykryj naczynie folią i piecz 35 minut zakryte, a potem odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut tak, by ser się przyrumienił. Brawo! Stworzyłeś inspirujące i pyszne danie!  

A to już wiesz?  EuroCucina 2018: Beko przygotowuje wspaniałą kulinarną ucztę „Jedz jak Mistrz”

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Lasagne z curry i mlekiem kokosowym LIFESTYLE, Żywienie - Intrygująca propozycja kulinarna od eksperta kulinarnego.
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy