Data publikacji: 2019-04-10
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Pyszne przepisy Matki Natury na Wielkanoc
Kategoria: LIFESTYLE, Żywienie
Najpopularniejsze dania Wielkanocne to jajka w majonezie i sałatka jarzynowa, zaraz po nich znalazły się żurek/barszcz biały oraz biała kiełbasa i pieczone mięsa. Wśród ciast króluje sernik i baba wielkanocna. Matka Natura podpowiada jak je przygotować.

SAŁATKA WARZYWNA Składniki: 1 opak. marchewki z groszkiem Hortex 4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki 1 mały seler 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki konserwowe sól, pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy miodowej garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania. ŻUREK WIELKANOCNY Składniki: Zakwas na żurek: 50 g mąki żytniej 250 ml przegotowanej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Żurek: • Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie • 3 białe kiełbasy • zakwas na żurek (przepis powyżej) • 100 ml śmietany do zup 18% • 2 ziemniaki • 2-3 listki laurowe • 3-4 ziarenka ziela angielskiego • jajka na twardo do podania • sól, pieprz Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką. Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany. SCHAB NADZIEWANY SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA Składniki: Szpinak liście Hortex 1 – 1,5 kg schabu bez kości 70 g suszonych pomidorów 70 g sera feta Sól, pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C. KREMOWY SERNIK Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI Składniki: Na spód: 150 g herbatników 50 g masła Na sernik: Czarna porzeczka Hortex – 1 opak. 1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego 200 g mascarpone 150 g drobnego cukru 1 łyżka wody różanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g białej czekolady 5 jaj Na konfiturę: 200 g cukru 100 g masła Przygotowanie: Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce. Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik. SAŁATKA WARZYWNA Składniki: 1 opak. marchewki z groszkiem Hortex 4 jajka ugotowane na twardo korzeń pietruszki 1 mały seler 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki 1 jabłko 2 ogórki konserwowe sól, pieprz 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy miodowej garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Studzimy i kroimy w kostkę. Marchewkę z groszkiem gotujemy osobno maksymalnie 10 minut. Obrane jabłko, ugotowane jajka i ogórki również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, musztardę i natkę pietruszki i mieszamy wszystkie składniki. Przyprawiamy wedle uznania. ŻUREK WIELKANOCNY Składniki: Zakwas na żurek: 50 g mąki żytniej 250 ml przegotowanej wody 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Żurek: • Włoszczyzna paski Hortex – 1 opakowanie • 3 białe kiełbasy • zakwas na żurek (przepis powyżej) • 100 ml śmietany do zup 18% • 2 ziemniaki • 2-3 listki laurowe • 3-4 ziarenka ziela angielskiego • jajka na twardo do podania • sól, pieprz Do wyparzonego i suchego słoika wsyp mąkę, zalej letnią, przegotowaną wodą i dokładnie wymieszaj. Odstaw na dzień w ciepłe miejsce. Nie zakrywaj szczelnie słoika, tylko przykryj go gazą. Drugiego dnia dodaj do zakwasu przyprawy i rozgnieciony czosnek. Ponownie odstaw słoik przykryty gazą w ciepłe miejsce na 2 dni. Jeśli wolisz żurek o smaku łagodnym (niezbyt kwaśny), zakwasu użyj już po 3 dniach. W przeciwnym razie pozostaw go na dalsze 3 dni, codziennie jednak zaglądaj do słoika i mieszaj plastikową lub drewnianą łyżką. Białą kiełbasę ugotuj z włoszczyzną w ok. 2 litrach wody, po czym dodaj do niej przyprawy i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wtedy znowu ją chwilę podgotuj. Później wyjmij kiełbasę z garnka, pokrój w plasterki i ponownie wrzuć do garnka. Gdy warzywa staną się miękkie, wlej zakwas i ponownie zagotuj. Gotowy żurek podawaj z jajkiem na twardo. Możesz go również zabielić łyżką śmietany. SCHAB NADZIEWANY SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM FETA Składniki: Szpinak liście Hortex 1 – 1,5 kg schabu bez kości 70 g suszonych pomidorów 70 g sera feta Sól, pieprz 1 łyżka oleju Przygotowanie: Szpinak podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy. Pomidory kroimy w paski, fetę kruszymy. Schab nacinamy wzdłuż, nakładamy szpinak, pomidory suszone i fetę i zwijamy. Obtaczamy sznurkiem do wędlin. Smarujemy wierzch olejem, solimy i pieprzymy. Układamy na blaszce i pieczemy 1,5 godziny w 190*C. KREMOWY SERNIK Z KONFITURĄ Z CZARNEJ PORZECZKI Składniki: Na spód: 150 g herbatników 50 g masła Na sernik: Czarna porzeczka Hortex – 1 opak. 1 kg twarogu kilkukrotnie zmielonego 200 g mascarpone 150 g drobnego cukru 1 łyżka wody różanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100 g białej czekolady 5 jaj Na konfiturę: 200 g cukru 100 g masła Przygotowanie: Herbatniki miksujemy na pył za pomocą malaksera, dodajemy miękkie masło. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wysypujemy herbatniki, dociskamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka oddzielamy od żółtek. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, twaróg i mascarpone ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ostudzoną czekoladę, mąkę ziemniaczaną i wodę różaną. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową tak, żeby nie opadły. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy 20 minut w 150*C, następnie 60 minut w 110*C. Studzimy, następnie chłodzimy min. 12 godzin w lodówce. Mrożoną czarną porzeczkę Hortex zasypujemy cukrem, podgrzewamy. Gotujemy na małym ogniu około 20-25 do czasu aż masa zgęstnieje. Następnie dodajemy masło i podgrzewamy jeszcze chwilę. Lekko studzimy i polewamy wcześniej przygotowany sernik.
źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Hashtagi: #LIFESTYLE #Żywienie

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 